Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Frukt och grönt miskar risk för svår bröstcancer

Uppdaterad 2013-02-05 | Publicerad 2013-01-29

Frukt och grönt minskar risken för svår bröstcancer – även om risken i stort inte tycks påverkas.

Detta framgår av en ny så kallad metaanalys som publiceras i den brittiska tidskriften Journal of the National Cancer Institute (JNCI), skriver Upsala Nya Tidning.

Analysen, som alltså bygger på ett flertal studier, omfattar närmare en miljon kvinnor, var av drygt 60 000 kommer från Uppsala och Västmanlands län.

När kvinnorna var friska fick de besvara en omfattande enkät om sina matvanor. Under de följande elva till tjugo åren drabbades närmare 5 000 av dem av så kallad östrogen-oberoende bröstcancer. Det är en variant av bröstcancer som innebär att tumören inte är beroende av hormonet östrogen för att växa. Den är mer svårbehandlad och har oftare en sämre prognos än andra former.

Det visade sig att östrogen-oberoende bröstcancer var betydligt vanligare bland den femtedel som åt minst grönsaker, jämfört med den femtedel som åt mest. För andra bröstcancerformer, däremot, sågs inget sådant samband, varför forskarna inte kan säga att frukt och grönt påverkar risken att drabbas i stort.

Ungefär var femte svensk kvinna som insjuknar i bröstcancer drabbas av östrogen-oberoende bröstcancer.

Johan Nilsson/TT

Följ ämnen i artikeln