Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Aaatjoo!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-11

Viktigast när man är förkyld är att vila.

Förkylda är vi och flunsan är på ingång. Vad göra?

Kropp & Hälsa har packat akutväskan med allt du behöver veta.

Det är full fart på förkylningsfronten. Över hela landet nyser och snörvlar små som stora. De flesta lär smittas, men det är inget måste.

– Handhygien är a och o. De allra flesta smittas genom beröring, påpekar docent Per Stjärne som är överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Penicillin hjälper inte

Det är inte mycket annat vi kan göra åt de hundratals virus som svärmar runt oss. Och blir vi sjuka, vilket de flesta blir någon gång, är det bara att göra det bästa av situationen.

– Många går till doktorn och vill ha penicillin, men det hjälper inte första veckan av en förkylning. Det tar längre tid innan eventuella bakterier får fäste med inflammation i bihålor, öron eller lungor som följd, säger han och tror många förskrivningar beror på att läkare känner sig tvingade att skriva recept.

Bästa medicinen

Även om botemedel saknas är det mycket man kan göra för att lindra förkylningen. Viktigast är att vila. Då kan kroppen koncentrera sig på att bekämpa viruset och du är på benen igen inom 2-3 dagar.

I stället går åtta av tio till jobbet och proppar i sig allt som kan dämpa besvären. Och Apoteket slår nya försäljningsrekord. Förra året la vi 1,2 miljarder kronor på receptfria förkylningsprodukter som halstabletter, hostmedicin och nässprayer.

En ökning med 65 procent sedan millennieskiftet.

Men friskare blir vi inte.

– Nej, men tror man att något hjälper är det stor chans att det gör det. Och känner man sig bättre orkar man lite mer, menar Per Stjärne men ser även nackdelar med ökad självmedicinering.

Motsatt effekt

– Det finns ju en risk att folk övermedicinerar och det kan ge problem, säger han.

Nässpray under lång tid kan exempelvis förstöra slemhinnorna i näsan och få motsatt effekt medan värktabletter i stor mängd kan ge magont.