Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Kesellabullar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-04

Tillagningstid 90 minuter

1 portion = 118 kcal
Antal portioner: 50

Ingredienser
1 paket jäst
100 gram smör 80 % fett
5 dl mjölk, standard 3%
250 gram lätt Kesella
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
17 dl vetemjöl
300 gram Kesella Vanilj
0.5 dl kanel

Pensling:
1 st ägg
0.5 dl pärlsocker

Instruktioner
1. Smula ned jästen i en bunke, smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader.
2. Häll degspadet över jästen och rör om tills all jäst har lösts upp.
3. Tillsätt kesella, socker, salt och nästan allt mjöl.
4. Arbeta ihop degen till den är smidig.
5. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Blanda under tiden samman kesella och kanel.
6. Arbeta igenom degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
7. Kavla ut varje del till en tunn platta. Bred ut kesellablandningen över plattorna och rulla ihop till två rullar. Skär varje rulle i cirka 25 delar och lägg i fina bullformar.
8. Låt jäsa i 15 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda cirka 8 minuter 250 grader i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.