Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Kramkalas!

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-21

– kursen för dig som söker närhet

Tobias Bladini gick på sitt första cuddle party i USA och bestämde sig sedan för att starta en egen myskurs i Sverige.

Längtar du efter en kram? Men har ingen att kramas med? Nu kan du gå på kurs och få ditt mysbehov tillfredsställt.

– Det är inte bara roligt, det är nyttigt också, säger Tobias Bladini, som tagit kramkalasen till Sverige.

Idén är enkel: du som hungrar efter fysisk närhet får möjlighet att träffa andra som känner samma sak.

Ni kan klia varandra på ryggen, massera varandras hårbotten -eller bara kramas en stund. Organiserat mys med kläderna på och utan sexuella undertoner, helt enkelt.

Fick idén i USA

– I höstas hamnade jag av en slump på mitt första cuddle party, som myskurserna kallas i USA. Det var en kompis kompis som ordnade tillställningen, säger -Tobias Bladini, 28.

Han gillade genast idén med de planerade kramkalasen.

– Det var inte bara roligt och mysigt, utan också givande och nyttigt. Man får verkligen träna sina kommunikationsfärdigheter som man sen har nytta av -både privat och på jobbet.

Till saken hör att Tobias är utbildad kommunikolog, och arbetar som konsult i kommunikationsfrågor.

Viktigt att fråga

Han beskriver cuddle partyt som avslappnat och välorganiserat. Man förhåller sig nämligen till tydliga regler. Den viktigaste -regeln är att man alltid måste fråga innan man kelar med någon.

– Man kan be någon om massage, eller fråga om man får ge massage. Det kan vara väldigt svårt att sätta ord på vad man vill och det är en nyttig övning i kommunikation.

Tobias berättar att under det första partyt han var på gosade han med en tjej och så småningom kom en kille fram och frågade om han fick vara med.

– Vi sa såklart ja. Sen berättade killen att den frågan var den svåraste han ställt i sitt liv. Att övervinna rädslan för att bli bortstött var en stor utmaning.

Män tar för sig

Tobias fick en idé. Han skulle starta egna myskurser som förutom själva myset också skulle ta upp frågor som kommunikation, jämställdhet och den fysiska närhetens betydelse för vår hälsa.

– Jag tror att män har fått lära sig att ta för sig, medan kvinnor i större utsträckning lärt sig att tillgodose andras behov. Det är nyttigt att öva på det man är ovan vid.

Bara ett par månader senare höll Tobias sin första myskurs tillsammans med sin kollega Oskar Palmenfelt.

– Vi behövde inte göra -någon reklam, ryktet spred sig och snabbt hade ungefär 40 personer anmält sig. Det säger en del om behovet.

Efterfrågan fanns

Både män och kvinnor kom till kursen, och åldern sträckte sig från 18 till 50 år. Tobias och -Oskars myskurser håller på i två dagar. På lördagen börjar man med en kort work shop där man bland annat övar sig i att säga nej.

– Det är inte bara nej som -betyder nej på myskursen. ”Kanske” betyder också nej.

Lördagen avslutas med ett kortare kelpass. Arrangörerna fungerar då som funktionärer bland de mysande människorna och som en extra trygghet så att inga övertramp görs.

– Stämningen är väldigt respektfull och vi brukar säga att gränsen går vid en kyss. Men deltagarna måste själva känna var deras gräns går. Det är en bra övning. Det är alltid okej att avbryta ett kel om det inte känns rätt.

Följ ämnen i artikeln