Kan du ditt ägg?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-01

Fakta om påskäggen i påsktider

Under påskafton beräknas det gå åt cirka 6 miljoner ägg i timmen i Sverige.

Ägget anses vara en symbol för liv och även för Jesu uppståndelse på påskdagen. Att äta ägg till påsk är utbrett över i så gott som hela världen, i alla fall i kristna länder. Ägg som färgats och dekorerats är dock äldre än kristendomen och fanns redan i det forna Egypten och Persien.

I genomsnitt äter vi 200 ägg per person och år i Sverige.

Bruna hönor värper huvudsakligen bruna ägg och vita hönor värper huvudsakligen vita ägg, men kvaliteten är densamma.

Om ägget är riktigt färskt kan det vara svårskalat.

Om du är osäker på ifall ägget är gammalt kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i en skål med vatten. Då ska ett riktigt färskt ägg ligga kvar på botten, medan ett gammalt ägg kommer att stå upp med den trubbiga delen.

Ägget är ett känsligt livsmedel och bör därför förvaras i kylskåp. Tänk på att ägget lätt kan suga åt sig lukter i kylen som till exempel prickig korv, vitlök med mera.

Äggskalet består i huvudsak av kalk. Äggvitan innehåller 90 procent vatten och 10 procent rent protein. Gulan är det som är själva ägget där all näring finns med proteiner, mineraler, vitaminer och fett. Ägg är som ett vitaminpiller.

100 gram ägg innehåller cirka 146 kcal.

En höna värper cirka 300 ägg om året om den får trivas i sin miljö med rätt värme, foder med mera.

För att producera ett kilo ägg behövs cirka två kilo foder.

I Sverige finns cirka 5,7 miljoner värphöns.

Siffrorna på ägget står för: 0=ekologiskt, 1=frigående utomhus, 2= frigående inomhus, 3=burhöns

källa: svenska ägg, kronägg, svenska lantägg