Så kan du bromsa åldrandet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-02

Forskaren: ”Man kan påverka en hel del”

Evig ungdom - det har människan drömt om sedan tidernas begynnelse.

Det är inte möjligt - än.

Men det finns ändå en mycket du kan göra för att hålla dig ung.

Ålder kan räknas i dagar, månader och år.

Eller så kan den räknas i hur stora skador vi hunnit få i kroppens organ, celler och system. För vår biologiska ålder handlar egentligen om - slitage.

– De flesta är väl nu ense om att det inte är någon klocka eller något program som styr åldrandet, säger Nils-Göran Larsson, professor i mitokondriell genetik vid Karolinska institutet.

De allra flesta av oss vill leva och hålla oss friska så länge som möjligt. Men under årtusenden av utveckling har våra kroppar finslipats för ett helt annat syfte:

– Kroppens funktioner är selekterade för att vi ska kunna föra arvsanlagen vidare. När vi väl har gjort det är vår kropp inte lika intressant längre, förklarar Nils-Göran Larsson.

Cellerna skadas med tiden

Evolutionen har alltså inte sett till att vi slipper sjukdomar på ålderns höst, eller att vi slipper rynkor när vi blir uppåt 40-50 år.

Alla celler i kroppen får, med tiden, mikroskopiska skador. Och även om de flesta celler i vår kropp kontinuerligt byts ut mot nya celler så kan skadorna föras vidare när cellen delar sig och bildar nya celler.

– Man har ju reparationsmekanismer för att reparera skador. Men när man blir gammal så får man mycket mer skador än man kan reparera, och då hamnar man i åldrande, säger Nils-Göran Larsson.

Även reparationsprocessen går allt sämre med åren.

– Om ett spädbarn får ett sår läker det ju mycket fortare än på en hundraåring.

Mindre mat bromsar åldrandet

Det finns många teorier kring hur man kan bromsa åldrandet. En av dem är att äta mindre - mycket mindre.

– Ja, en extremt kalorifattig diet fungerar på en mängd olika organismer, från jästceller till maskar, möss och flugor, och sannolikt en del apor också. Minskar de kaloriintaget högst betydligt kan de förlänga livet. Det är oklart om det här också gäller för människor, det är inte visat, säger Nils-Göran Larsson.

I USA finns idag organisationer för människor som hoppas förlänga livet genom att äta en mycket kalorifattig kost.

– Men de är ju hungriga jämt. De får också en del problem med vitaminbrist och benskörhet - det är väldigt komplicerat att begränsa sin diet så mycket.

”Visst kan man påverka processen”

Om man inte vill svälta sig finns det mycket annat att göra, även om åldern till stor del beror på gener.

– Man kan påverka en hel del tycker jag. Man kan ju motionera, se till att använda kroppen och hålla den i bra trim. Man kan undvika att röka och dricka en massa sprit, eller äta skadlig mat som gör att man får ännu mera skador. Så visst kan man påverka processen - men man kan inte upphäva åldrandet, säger Nils-Göran Larsson.

För många känns det som om åldrandet börjar någonstans vid 35-40, och sedan tar fart när 60-årsdagen närmar sig. Men egentligen börjar man åldras redan före tioårsdagen - och sedan fördubblas risken att dö vart sjunde, åttonde år.

Kan man egentligen mäta biologisk ålder?

– Det vore förstås fantastiskt om man kunde ta ett blodprov och sedan säga ”din biologiska ålder är si och så många år”. Då kunde man ju också göra studier av läkemedel som skulle fördröja åldrandet. Men där är vi inte ännu.

Tror du att det kommer ett evighetspiller?

– Det finns säkert de som forskar på det, men jag gör det inte. Jag tycker att man ska forska om åldrandet för att man ska få bättre livskvalitet och kunna vara friskare under den normala tid man lever.