Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Sara, 32: Det svider och bränner när jag har sex

Uppdaterad 2021-06-07 | Publicerad 2011-09-26

Har diagnos vestibulit

Efter att Sara hade haft sex ett par gånger som tonåring började hon få ont.

Det sved och brände långt efter att själva samlaget var över. Inte förrän över fem år senare fick hon diagnosen vestibulit och nu har hon själv börjat hitta tillbaka till sin sexualitet.

–Jag kunde inte cykla, inte gå till gynekologen och det där med sex, det hade jag lagt ner. Jag försökte några gånger men det blev bara värre och värre, säger Sara, som egentligen heter något annat.

Ingen behandling som funkar

Hon ringde till ungdomsmottagningen i första hand och fick höra att ”ibland gör det ont när man har sex”, vilket i dag gör henne heligt förbannad.

–De ville få det till att det var naturligt vilket det naturligtvis inte är, sex ska aldrig göra ont, säger hon.

Efter att ha gått till flera gynekologer som inte kunde hjälpa henne blev hon remitterad en stor framstående gynekologisk avdelning på det lokala sjukhuset där Sara bodde. Hon fick diagnosen Vestibulit – brinnande vulva.

–Det var väldigt skönt att få en diagnos men det gjorde egentligen inte saken bättre för de hade inget direkt botemedel eller någon behandling som funkade, säger hon.

Övade bort smärtan

Men Sara träffade en man som förstod och tog hänsyn till hennes sjukdom och i och med det märkte hon att om hon slappnade av och började trycka på de smärtpunkter i underlivet som gjorde ondast – kunde hon vänja sig av med smärtan.

För att kunna öva upp sig och för att lära hjärnan att det inte är farligt med beröring började Sara att göra akupressur på sig själv. Hon hittade sina känsligaste punkter och tryckte försiktigt. Hela tiden var hon avslappnad och lugn. För varje gång kunde hon trycka lite mer.

–Jag började med fingrarna och det var vidrigt men jag stod ut och försökte tänka mig igenom smärtan, säger hon.

När hon tyckte att det fungerade bra började hon använda en liten dildo och försökte föra in den.

–I början kunde jag inte ens få in ett lillfinger men det blev ganska snabbt bättre och i dag kan jag kontrollera mina slidmuskler så att jag vet hur det kommer att kännas.

Och efter att ha övat i flera månader kunde Sara och hennes sambo ha samlag. – –Det var fantastiskt, säger Sara.

Vill ha barn

Det hon måste tänka på är att slappna av, att inte låta hjärnan ta över och få det till att det gör ont med beröring. Det är som om hjärnan skickar ut fel signaler och därför får hon ont. Att gå till gynekologen kräver fortfarande att hon gör avslappningsövningar innan och att hon känner sin gynekolog är ett stort plus. Sara skulle gärna vilja ha barn, men hon vet inte om hon vågar ta det steget.

–För det första ska jag lyckas bli med barn och sedan är det ju massor av undersökningar och det skulle jag kanske kunna ta mig igenom, men en förlossning? Det känns väldigt avlägset, säger hon.

Just nu är hon helt nöjd med att ibland kunna cykla och ha normala samlag utan alltför stora smärtor.

Vestibulit

Vestibulit betyder ”brinnande vulva” och innebär smärtor i underlivet, vanligtvis i samband med sex, men det finns även fall av vestibulit där smärtan är mer eller mindre konstant.

Många har svårigheter att använda tampong, upplever gynekologiska besök som smärtsamma, kan ha problem med att motionera, cykla och rida, och har ofta haft upprepade svampinfektioner innan de får vestibulit.

Bara i Sverige talas det om hundratusentals sjuka. Medelåldern på kvinnor med vestibulit är 25 år.

Det kan sägas vara en överkänslighet i nerverna, som gör att beröring som under normala omständigheter skulle uppfattas som lätt, blir till en skarp, svidande och/eller brännande smärta. Varför denna överkänslighet uppstår kan man idag inte svara på, men det börjar ofta med ett tillstånd som är smärtsamt.

När tillståndet är över försvinner av någon anledning inte smärtan, utan nervsystemet är överkänsligt och smärtan kvarstår. Exempel på smärtsamma tillstånd som kan utlösa vestibulit är urinvägsinfektion, eller andra infektioner, såsom svamp.

Källa: www.vestibulit.se

Behandling:

Bedövningssalva kan vara en utväg för att kunna leva ett normalt liv. Olika former av bäckenbottenövningar kan också hjälpa. I extrema fall har man opererat bort den slemhinnan som smärtar och ersatt den med en tjockare och motståndskraftigare slemhinna från nedre delen av slidan.

Källa: www.vardguiden.se

Jessika Devert

Följ ämnen i artikeln