Tänk dig ung!

Uppdaterad 2011-10-27 | Publicerad 2011-09-19

Ålder är bara en siffra. Ett uttryck som är mer aktuellt än ­någonsin.

Vi förklarar ­fördelarna med att leva ­ålderslöst!

Känner du dig yngre än din ålder? Bryr du dig inte om huruvida det du gör eller hur du klär dig anses ”rätt för din ålder”? ­Grattis, i så fall tillhör du samma exklusiva skara av personer som Madonna, Mick ­Jagger och Elton John. I alla fall om man får tro författaren ­Catherine Mayer, som har skrivit boken ”Amortality: the pleasures and perils of living agelessly” som kom ut i våras.

Hon myntade begreppet ”amortality” för att ­beskriva ett nytt sätt att leva som blir allt vanligare i dag – ålderslöst.

Gränserna har suddats ut

Catherine Mayer menar att gränserna för olika åldrar har suddats ut och att det har blivit svårare att hitta ledtrådar till en persons ålder med hjälp av hans eller hennes yttre. Barn klär sig som vuxna och deras föräldrar klär sig i sin tur som tonåringar.

Men ålderslöshet är inte detsamma som att försöka stoppa åldrandet. De ålderslösa är ­snarare en grupp personer som tar avstånd från samhällets ­förväntningar på kronologiskt åldrande.

Det handlar om att inte bry sig om vad som anses ”lämpligt” för en viss ålder, att vägra låta sig definieras av ett nummer. De ­ålderslösa frågar sällan sig själva om deras beteende är passande för deras ålder. De utgår från att alla möjligheter är öppna – jämt.

När de är i tonåren eller i ­tjugoårsåldern utmärker de sig ­genom att framstå som ovanligt erfarna. Senare i livet verkar de däremot vara yngre än de är.

Ålderslösa prioriterar ofta att jobba längre i stället för att gå i pension, och de väljer äventyr framför lugn och ro. De lever i princip på samma sätt från sina sena tonår ända fram till döden, och de gör – och köper – i stort sett samma saker nu som då.

Och visst går det att hitta ­exempel ur verkliga livet på personer som lever ålderslöst. En tidigare kollega som är i 55-årsåldern lyssnar på samma sorts nutida musik som sina barn och går gärna på konserter med nya hippa artister. Han har kort och gott stenkoll på samtidens musikliv och det hjälper honom att känna sig ung.

Min egen farfar som är 90 år mejlar och surfar på internet till mångas förvåning. Tack vare det stora teknikintresse som han har haft hela livet hänger farfar med i utvecklingen – ­något som många andra i hans ålder inte vill, eller tror att de klarar av.

Inte helt okontroversiellt

Catherine Mayer, själv 50 år och super­aktiv, skriver i Time Magazine: ”Att göra det du känner för inkluderar att adoptera barn när du är 49 ­eller 50 år, som Madonna, att bli pappa för första gången när du är 62, som ­Elton John, planera att ­gifta dig med en ­kvinna som är 60 år yngre än du själv, som Hugh Hefner, eller som Mick Jagger, att vända på den traditionella ordningen för ­äktenskap och ungkarlsliv. Dessa är ålderslösa val.”

Det är dock inte helt okontroversiellt att leva ålderslöst. Många retar sig på medelålders bekanta som klär sig som tonåringar och suckar åt kändisar som ser ut att kunna ­vara systrar till sina unga döttrar. Men oavsett vad man tycker om utseendehetsen och ungdomsfixeringen i dagens samhälle finns det argument för att de här personerna faktiskt känner sig lika unga som de ser ut. Om man får tro moralen i Catherine Mayers bok så är det mer hälsosamt ”att vara ett får klädd som ett lamm, än att vara ett får klädd som ett får”.

Och forskning visar att det finns positiva effekter av att ­bete sig och klä sig yngre än man egentligen är. Ett experiment gjort för ett tv-program på brittiska BBC förra året lät sex personer mellan 76 och 88 år ”resa tillbaka i tiden”. Syftet var att få deltagarna att känna sig yngre och friskare genom att rekonstruera den värld de levde i för 35 år sedan, då de var i 40-årsåldern och på ­toppen av sina liv och karriärer.

Experimentet var en uppföljning till en studie som först gjordes av professor Ellen Langer vid Harvard University 1979. Då lät hon en grupp äldre män leva i en ­simulerad 1950-talsvärld. Hennes mål var att undersöka om åldrande sitter i vårt sinne.

I det nya BBC-programmet fick deltagarna flytta in i ett hus ­inrett i 1970-talsstandard. De uppmuntrades att klä sig som de gjorde på 70-talet och fick sova i kopior av sina ­egna sovrum från det decenniet. De tittade på tv från 70-talet och pratade om 1975 som om det vore nutid. ­Under vistelsen i huset utsattes försökspersonerna dessutom för olika utmaningar och tester och betraktades samtidigt genom övervakningskameror i upp till tolv timmar per dag.

Hälsan förbättrades

Efter en vecka visade det sig att deltagarnas mentala förmågor och fysiska hälsa ­hade förbättrats drastiskt. Detta trots att de

i början var missnöjda med att behöva ­utmana sin egen fysik – och kanske framför allt ­föreställningen om sin egen förmåga.

Saker som de inte trodde sig klara av när de anlände till ­huset, som att bära sina egna väskor upp för trapporna eller gå med en i stället för två ­kryckor, klarade de av när veckan var slut. Minne, humör, rörelseförmåga, ork och till och med syn hade förbättrats hos nästan alla när veckan var slut.

Resultatet av experimentet är ett talande argument för att vår hälsa förbättras om vi öppnar våra sinnen för vad som är ­möjligt, oavsett hur gamla vi är.

Så varför inte tänka bort ­förväntningar, fördomar och krav på hur du ”borde” leva? ­Ålder är trots allt bara en siffra.

Wellness-test