Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Njut av nybakat

Mustig chokladkaka

Uppdaterad 2011-05-20 | Publicerad 2010-10-31

Tillagningstid 40 minuter
1 portion = 152 kcal
Antal portioner: 10

Ingredienser
2 dl socker
3 st ägg
0.75 dl kakao
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
250 gram Kesella 10 %

Instruktioner
1. Vispa socker ocgg pösigt, tillsätt kakao, mjöl, bakpulver och kesella.
2. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form och grädda i 200 grader i cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen.

Dinkeläppelbullar

Tillagningstid 75 minuter
1 portion = 116 kcal
Antal portioner: 20

Ingredienser
0.5 paket jäst
0.5 dl flytande margarin, ev mjölkfritt
2.5 dl mellanmjölk eller ev låglaktosmjölk
0.5 dl socker
1 tsk kardemumma
salt
6.5 dl dinkel, siktat

Fyllning:
400 gram söta äpplen
1.5 msk socker
2 msk vatten
kanel eller lite vaniljsocker

Att garnera med:
1 msk margarin, ev mjölkfritt
2 msk socker

Instruktioner
Jättegoda bullar fyllda med äpple. Dinkelmjöl kan självklart ersättas med vanligt vetemjöl. Smula jästen i en bunke. Värm margarin och mjölk i en kastrull tills det är fingervarmt. Häll på lite av degvätskan på jästen. Rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Skala äpplena och dela dem i bitar. Tillsätt äpplen, socker och vatten till en kastrull. Låt äpplena koka på svag värme under lock i 10-15 minuter. Äpplena ska vara mjuka.

Arbeta degen på bakbordet. Kavla ut degen till en stor platta. Dela degen i 20 lika stora kvadrater. Lägg en klick fyllning på varje degruta. Vik ihop kanterna och kläm med pekfinger och tumme så att att bullarna verkligen håller ihop. Lägg bullarna med skarven nedåt på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt bullarna jäsa i 20-30 minuter.

Grädda dem i ca 8-10 minuter i 225 grader.

Smält margarin och pensla bullarna med det. Doppa bullarna i lite socker.