Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Kollegan stjäl mina idéer”

Publicerad 2014-04-14

Mia Törnblom svarar på läsarnas frågor om inre hälsa

Skriv till Mia! Har du ett huvudbry som du vill att Mia Törnblom ska hjälpa dig med? Mejla oss på mia.wellness@aftonbladet.se. Märk mejlet ”Fråga Mia!”.

Mia Törnblom skriver böcker, föreläser och utbildar tillsammans med sin man i ledarskap och medarbetarutveckling. I Wellness vill Mia inspirera, motivera och dela med sig av sina erfarenheter.

Hej Mia! Jag jobbar med marknadsföring. Vid årsskiftet började en ny tjej på mitt jobb. Hon är jätteambitiös och duktig på det hon gör, men på sistone har hon vid flera tillfällen snott mina idéer och presenterat dem som sina egna. Det började med att vi tog en fika tillsammans och jag berättade då om en idé som jag hade. Vid nästa avdelningsmöte tog hon upp den utan att nämna mig!!! Jag känner mig extremt förbigången och nästan kränkt, men jag vet inte hur jag ska säga till henne. Jag är nämligen konflikträdd. Samtidigt blir jag mer och mer irriterad på henne och känner mig tillplattad på något vis. Kan du hjälpa mig?

 Hälsningar Ellinore

SVAR:  Hej Ellinore! Tack snälla för ditt förtroende och för din viktiga fråga.

   Jag är övertygad om att många kan känna igen sig i ditt dilemma. Självklart hade det allra bästa varit om du klarat av att säga som det var direkt där och då på avdelnings­mötet men det är inte alltid så lätt. Man förväntar sig inte att en kollega ska göra någonting sådant.

   Är det så enkelt som att hon är en ond idétjuv? Inte nödvändigtvis. Det kan vara så att hon upplever att ni tillsammans kom på idén och att hon valde att ta upp den på mötet. Det kan vara så att hon också tänkt på idén innan du tog upp den och därför upplever att den är hennes. Hur det ligger till kan du inte säkert veta förrän du tar upp det med henne och ju längre du väntar desto större är risken att du börjar älta det som har hänt och för varje ält blir du mer och mer irriterad och till slut känner du dig kränkt på riktigt.

   Du säger att du är konflikträdd, men detta behöver inte alls leda till en konflikt. Du behöver bara säga till henne hur du upplever situation­en och om du i stället för att säga att du känner dig kränkt säger att du blev ledsen, för det blev du nog också tänker jag, kan det kännas mindre konfronterande. Säg att du är ledsen så borde ni kunna gå vidare därifrån.

Klart att du ska kunna dela och bolla idéer med andra. Men ibland är det bäst att hålla tungan rätt i mun…

Ibland gör människor fel utan att veta om det och då behöver de hjälp att se sin del för att kunna förändra sitt beteende. Men självklart finns det också hänsynslösa idétjuvar och om så är fallet behöver du markera att det hon gjorde inte är okej, gärna inför andra så att hon förstår att hon inte kan fortsätta med det hon gör.

Samtidigt behöver du i framtiden tänka mer på att vara lite försiktig med vad du delar med dig och till vem.

Nu vill jag ta upp det jag upplever som det mest angelägna i din frågeställning, nämligen varför du själv inte tar upp dina idéer. Vad är det som gör att du vågar ta upp dem på en fika men inte till dem de berör? Vad krävs för att du ska våga ta plats och dela med dig av hur du ser på företagets framtid? Du säger att din kollega är ambitiös, för mig låter det som att även du är det men att din kollega vågar ta lite mer plats. Vad kan du lära dig av hennes mod eller oräddhet, vad skulle vins­ten bli om även du vågade dela med dig?

   För att det ska bli av kan det vara bra att se hur det skulle kännas. Vilka skulle vinsterna bli för dig? Vilka nya möjligheter skulle öppnas? Vad är det som hindrar dig från att ta lite mer plats? Är det rädslan för att göra fel? Ingen har lyckats bli framgångsrik genom att göra rätt jämt. Tvärtom. De som blir riktigt bra på någonting är de som tillåter sig att misslyckas.

Börja boosta ditt självförtroende och våga ta mer plats

Tänk tankar som säger dig till själv att du kan, till exempel ”Jag är modig”, ”Jag är kompetent”, ”Mina idéer är intressanta och relevanta”.

Titta bakåt. När tog jag senast plats? Hur kändes det? Vad gick bra den gången? Stärk dig själv genom att titta på dina tidigare lyckade prestationer. De gånger du vågat ger kraft, oavsett det resultat de gett.

Gör upp en plan. Ta ett steg i taget. Börja med att fråga dig: ”Vad kan jag göra i dag för att stärka mitt självförtroende”?

Följ ämnen i artikeln