”Alla kan leva i enkelhet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-23

Giséla Linde, 40, bytte stressiga statusjobbet mot harmoni – nu tipsar hon andra om downshifting

Hon lämnade ett informatörsjobb i Stockholm för lugnet i silververkstaden på Åland.

I dag har Giséla Linde hittat receptet för en harmonisk tillvaro.

Statusprylar och jobbhets får stå tillbaka för vänner och mer tid med barnen.

Vi snackar konkret downshifting.

Hon pratar fort och intensivt. Det sprutar tankar, idéer och förklaringar kring hur det egna livet tagit form. Och med det boken ”Lev enklare” som nyligen hamnat på bokdiskarna.

– Jag tränar på att gå och tala långsammare, säger hon och skrattar.

Har hittat hem

För Giséla Linde har hela det vuxna livet varit en resa mot 70 kvadratslägenheten i Mariehamn på Åland. Likt en kvinnlig Odysseus har hon hittat hem. Det var härifrån hon begav sig i 19-årsåldern för journaliststudier i Helsingfors. Efter bara några år som nyhetsreporter kände hon dock att tempot var för högt. Den första åtgärden blev en flytt till Stockholm och studier i etnologi.

Under tiden hon arbetade som informatör på Sjöhistoriska museet började downshiftingen på allvar. Giséla Linde gick ner till 75 procents arbetstid och lärde sig samtidigt ett gammalt drömhantverk, silversmide.

– Informatörsjobbet var väldigt roligt men man skulle ha många bollar i luften och det gillar inte jag – men så får man inte säga.

Gångavstånd till allt

När hon väl kortat arbetsveckan och utvecklat intressen hon mådde bra av fanns ingen återvändo. Till slut återstod bara resan till den ultimata friden – ett gammalt hus på den åländska landsbygden.

Men där gjorde hon en intressant upptäckt. Att bo i hus är långt ifrån förenat med frid. Det är ytterväggar som måste underhållas, barn som ska köras hit och dit, en trädgård som kräver gräsklippning och annat tråkgöra.

Snart tog tålamodet slut.

– Nu bor jag i en lägenhet i stan med gångavstånd till både dagis och affär och jag kan fika med mina kompisar när jag vill, säger hon.

Lusten i fokus

I dag är Giséla Linde frånskild och har delad vårdnad om de två barnen. Hon kombinerar jobbet som frilansjournalist med silversmidet, något som funkar perfekt. För henne handlar inte downshifting om ett påtvingat avkall på livets goda, tvärtom. Genom att vara lite noggrannare i valet av prylar, mat och boende vinner hon både tid och pengar som kan läggas på det hon verkligen värdesätter. Lusten måste stå i fokus.

– Jag är oerhört kräsen när jag handlar. Det ska stå mitt namn på prylen för att jag ska köpa den. Vi är mer rädda för att gå miste om våra bekvämligheter än att jordklotet kokar, säger hon.

Och hon påpekar att den största boven i dramat ofta är rädslan för hur omgivningen ska reagera när man börjar trappa ner på prylhysterin.

Våga välja bort

– Det gäller att stänga av autopiloten och våga välja bort oavsett vad andra tycker, säger hon.

Just därför är downshifting enligt henne lika tillgängligt för alla samhällsgrupper, inte bara för privilegierade höginkomsttagare.

– Alla kan välja att leva i medveten enkelhet och göra det bästa av sin situation. Man behöver inte vara lika ”lyckad” som man tror att alla andra är, säger hon.

Giséla Lindes idéer för ett enklare liv!

Låt bli

Genomskåda måsten och borden. Vi får för oss att saker ”ska” vara på ett visst sätt för att vi brukar göra så eller för att andra gör så. Men ofta finns det större valmöjligheter än vi tror. Somligt går faktiskt att göra annorlunda – och annat går att låta bli helt och hållet.

Prioritera

Prioritera hårt, både när det gäller saker och åtaganden. Också det som är roligt och bra kostar tid, pengar och energi när det blir för mycket. Välj det bästa, och våga avstå resten. En del av stressen beror på att vi vill så mycket – samtidigt.

Välj glädje

Gå efter glädjen. Umgås med människor som lyfter dig och gör saker som får dig att må bra. Det blir en god spiral, där det blir allt lättare att känna igen och välja det som ger energi. Den som har roligt är heller inte lika beroende av vad andra gör, tycker eller har.

Fokusera

Lev personligt. Bry dig om din egen vilja, försök leva efter dina egna värderingar, uttryck dig själv i det du gör. När du är tydlig för dig själv blir det lättare att välja i livets och vardagens stora och små valsituationer.

Var spontan

Gör ingenting. Se till att ha tom tid med utrymme för vila eller långfika eller allmän spontan långsamhet. Att bli lite uttråkad är inte farligt. Det tar tid att gå ner i varv, men det är först när det verkligen finns ett tomrum som vi börjar tänka nya tankar eller göra saker annorlunda.

Följ ämnen i artikeln