Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Magparasiter som drabbar resande svenskar

Uppdaterad 2019-06-18 | Publicerad 2011-11-24

Cirka en miljard människor runt om i världen är smittade av olika typer av tarmmaskar. 
–Problemet är att det inte finns något vaccin mot dessa maskar. Många som haft mask en gång får tillbaka den eftersom att de fortsätter vistas i samma miljö, säger Johan Lindh, parasitolog på Smittskyddsinstitutet till Aftonbladet.

Johan Lindh, parasitolog SMI

Enligt Johan Lindh är tarmparasiter ett större problem i övriga länder än i Sverige men fortfarande händer det att svenskar drabbas – och framförallt av springmasken.
Springmasken är ofarlig men orsakar infektion som gör att det kliar i stjärten. Den lever och frodas i tarmen och på natten tar sig honorna ner i ändtarmsöppningen och lägger ägg. Masken förekommer främst hos dagisbarn men även vuxna i barnfamiljer kan bli drabbade.

Tar all näring

Även om tarmparasiter inte är så vanliga i Sverige gäller det att se upp. Olika typer av inälvsparasiter är ett stort hälsoproblem i tropiska områden i världen, och smittar ofta genom förorenat vatten. De vanligaste som kan drabba resande svenskar är piskmask, hakmask och spolmask.
De här maskarna växer i tarmen och tar all näring den smittade får i sig. Går det riktigt illa kan maskarna orsaka tarmvred. De har också en något mer komplicerad livscykel än springmasken. Spolmasken kommer in i kroppen via munnen, den sväljs, och tar sig sedan ner till magen och tarmen där den utvecklas. Efter det vandrar den upp till lungorna, och ger en hosta som påminner om astma. När den smittade sedan sväljer efter att han eller hon hostat kommer masken tillbaka ner i tarmen och först då kan de bli fullvuxna maskar.

En miljard smittade

–Vi räknar med att cirka en miljard människor världen över är smittade av någon mask just nu, säger Johan Lindh på SMI.
–Problemet är att det inte finns något vaccin mot dessa maskar. Många som haft mask en gång får tillbaka den eftersom att de fortsätter vistas i samma miljö. Dessutom tillhör maskar gruppen sjukdomar som inte är prioriterade, främst för att de inte är dödliga, säger Johan Lindh.

Följ ämnen i artikeln