Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Lättmjölk skyddar mot slaganfall

Publicerad 2012-05-04

Lättmjölkälskare kan skåla lite extra i det vita guldet i dag.

En ny undersökning visar att de som dricker lättmjölk och äter andra mejeriprodukter med låg fetthalt mindre ofta drabbas av stroke än de som väljer fetare varianter, skriver Upsala Nya Tidning.

Lättmjölk minskar risken för stroke, enligt ny forskning.

Totalt 75 000 män och kvinnor i åldrarna 45 till 83 har deltagit i undersökningen, som publiceras på nätet i facktidskriften Stroke.

Det var år 1997 som deltagarna, som alla var fullt friska, svarade på ett långt frågeformulär om sina kostvanor. Nu, femton år senare, har man följt upp fallen.

– Ju högre ”dos” mejeriprodukter med låg fetthalt, desto lägre verkade risken för stroke vara, säger forskaren Susanna Larsson vid Karolinska institutet, till TT.

Varje år drabbas cirka 30 000 svenskar av slaganfall.