Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Jag såg ut som en ödla”

Uppdaterad 2012-04-13 | Publicerad 2011-04-12

Maria, 39, drabbades av urtikaria

För ett år sedan så skulle Maria Fredriksson gå tillbaka till sitt jobb som lärare efter en utmattningsdepression, när det började klia på fötterna. Kliandet blev stora utslag och spred sig över hela kroppen.

- Jag har det ganska lindrigt nu, det var värre när det bröt ut. Jag såg ut som en ödla och det kliade infernaliskt, säger Maria idag.

Varför just Maria fick urtikaria vet hon inte men hon misstänker att det var en medicin hon åt under depressionen som utlöste alltihop. Trots möten med allergologer och pricktest så visar hon inte på något direkt allergi. Svag pollen och viss känslighet för katt. Inget annat.

Men Maria själv märker när hennes sjukdom blir värre.

- Jag kan inte äta morötter och passar mig för vissa kryddor - undviker ingefära och kanel. Jag äter inte nötter och frön, men tror att det egentligen inte är någon fara. Det är bara det att när man väl läkt ihop och känner sig tillfreds är man inte så villig att utsätta sig för klådan igen. När det var som värst, levde jag på nötkött och vitkål. Jättekul, säger hon ironiskt.

Ständiga utslag

Maria har alltid utslag på kroppen som blir bättre under dagen för att sedan försämras under natten igen. Det kliar och hettar och det blir värre på natten eftersom immunförsvaret vilar, precis som resten av kroppen. Eftersom det inte finns något bot så får de med urtikaria hitta det som passar bäst för dem för att lindra klådan. För Maria är det träning och målning.

- Jag tränar fem dagar i veckan och målar tavlor när det är som värst. Jag har omskolat mig till bildlärare så att jag kan få en annorlunda arbetssituation och jag äter antihistamintabletter, säger Maria.

Tror inte på läkarna

Läkarnas besked om att hon skulle vara besvärsfri inom ett år har visat sig vara fel. Varför de tror att flesta blir friska inom ett år, har Maria sin egen teori om, efter att ha träffat fler kvinnor i samma situation.

- Jag tror snarare att det är så att de flesta som haft det så länge ger upp traditionell sjukvård och söker alternativ, eller så ger de upp helt och käkar sina antihistaminer i tystnad, säger hon.

Fakta: Urtikaria

Tjugo procent av befolkningen drabbas någon gång av tillfällig urtikaria, nässelutslag, till exempel som reaktion på antibiotika, men för de flesta går det över inom ett par dagar.

Namnet urtikaria kommer av det latinska ordet för brännässla, Urtica dioeca. Det betecknar en hudsjukdom som liknar de utslag som man får när man rört en brännässla. Utslagen är upphöjda och bleka, starkt kliande och oftast omgivna av en rodnad.

För några otursamma går det inte över alls: När du haft utslagen så gott som ständigt under minst två månader kallas det kronisk urtikaria. Det drabbar oftast medelålders personer och mest kvinnor.

Kronisk urtikaria brukar gå över av sig själv med tiden.

Undersökningar har visat att hälften av patienterna blivit besvärsfria inom ett år.

Orsaken till kronisk urtikaria hittar man väldigt sällan. I de fall man lyckas kan det vara frågan om överkänslighet mot till exempel konserveringsmedel och färgämnen i mat, acetylsalicylsyra och andra läkemedel eller infektioner och tarmparasiter.

Med hjälp av allergimedicinen antihistamin så kan eksemen minskas betydligt och i de flesta fall försvinner nässelutslagen eller blir mycket bättre. Behandlingen fortsätter till dess sjukdomen gått över.

Stress kan också påverka utslagen att bli värre.

(Källa: www.allergi.nu)

Jessika Devert

Följ ämnen i artikeln