Johannas fingrar domnade bort

Uppdaterad 2013-01-14 | Publicerad 2011-09-23

Karpaltunnelsyndrom - bortdomnade fingrar och värk i händerna

Johanna Nettelblad, 33, fick karpaltunnelsyndrom – hennes fingrar var bortdomnade  och hon hade värk i handen.  I de flesta fall är karpaltunnelsyndrom ofarligt, men vid långvariga besvär kan nerver och muskler ta skada.

Så kan du förebygga karpaltunnelsyndrom.

För ett år sedan vaknade Johanna Nettelblad på nätterna av att handen var bortdomnad och värkte. Eftersom det bara hände ibland så var det inget som hon uppmärksammade - förrän i våras.

– Tillståndet blev värre och till sist återkommande varje natt. Dessutom var jag ständigt trött eftersom jag aldrig kunde sova ordentligt, berättar hon.

Alla fingrar var bortdomnade

Johanna hade ingen aning om vad det var men när symptomen började uppstå även på dagtid då kände hon att hon var tvungen att göra något åt det. Hon arbetar som personlig assistent, och till slut blev det svårt att jobba. Alla fingrar på hennes högra hand, utom lillfingret, var bortdomnade.

– Det var en obehaglig känsla, som om handen hela tiden sov och jag hade en konstant värk. Jag ville liksom bara väcka den, säger hon.

Så hon köpte en handskena för att avlasta, men den hjälpte inte. Till sist gick hon till vårdcentralen.

Opererade

Redan där misstänkte läkaren att Johanna hade karpaltunnelsyndrom och gav henne en remiss för att undersöka nervbanorna i handen. Testet visade att nerverna i handleden var i kläm och det krävdes en operation.

Själv ingreppet gick fort, efter en halvtimme var Johanna klar.

– Alltihop har gått väldigt snabbt och smidig. Första dagarna efter operationen var såret ömt, men domningarna och värken hade försvunnit.

Efter två veckor togs de tio stygnen bort och därmed var hela operationen ett minne blott.

Detta är Karpaltunnelsyndrom:

Karpaltunnelsyndrom beror på att en av handens huvudnerver kommer i kläm, vilket ger domningar och smärtor i handen. Tillståndet är vanligare hos medelålders och äldre kvinnor än hos män, men kan drabba alla åldersgrupper. Besvären är ganska vanliga i slutet av graviditeten. Personer med diabetes eller ledgångsreumatism löper också större risk att drabbas.

Ett ökat tryck mot nerven ger en domnings- och stickkänsla ut i tumme och fingrar utom i lillfingret. Smärtan kan även stråla upp mot axeln.

Besvären är vanligast på nätterna. Känseln i de fingrar som är drabbade kan i ett senare skede försämras, liksom känseln i vissa muskler på tumsidan av handen.

Oftast räcker det med en enkel undersökning för att ställa diagnos. Genom att böja handleden så mycket som möjligt eller knacka över nerven kan man utlösa de typiska symtomen.

Känseln i fingertopparna kan testas liksom styrkan i handens olika muskler.

Beroende på hur allvarliga besvären är finns det olika behandlingsalternativ.

Lindrigare besvär blir hjälpta med ett handledsstöd. Handledsstödet håller handen i ett avlastande läge och förhindrar att du böjer handleden kraftigt.

Källa: vårdguiden.se

Så förebygger du karpaltunnelsyndrom:

Variera arbetet så att dina händer och armar inte utsätts för enformiga rörelser under lång tid.

Ta en paus i arbetet, vila och försök slappna av om du känner dig trött och spänd i händerna.

Om du blir svullen i händerna kan du prova att hålla dem högt och samtidigt knyta och öppna dem. Rör på fingrarna ofta så att du ökar blodgenomströmningen i handen.

Försök att hålla handlederna raka när du sover. Ett tips är att använda handledsstöd eller linda handen med en elastisk linda under natten.

Källa: vårdguiden.se

Jessika Devert

Följ ämnen i artikeln