Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Lättlagat till lunch

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-22

Njut av sommaren med gott samvete! Här är sju lätta luncher från Viktklubb.se. Inget krångel men väldigt gott.

Varmrökt lax med örtsås och potatis

Rökt fisk med örtsås är en sommarklassiker. Med färskpotatis blir det en enkel delikatess.

l 4 personer l Tar 30 minuter

Lax med örtsås

Du behöver:

500 g varmrökt lax

2 dl lätt crème fraiche

1 dl färska örtkryddor, till exempel persilja

och gräslök

0,5 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

600 g kokt färskpotatis

Till servering:

blandad sallad

Gör så här:

1. Börja med såsen: Hacka örterna. Blanda crème fraiche med örterna, salt och peppar. 2. Koka potatisen. Dela laxen i portionsbitar. 3. Servera med en blandad sallad.

Omelett med skinka, brieost och körsbärstomater

Har man bara ägg och en gnutta fantasi kan man göra en fantastisk god lunch på nolltid.

l 4 personer l Tar 20 minuter

Omelett

Du behöver:

8 ägg

0,75 dl vatten

1 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

1 msk olja

250 g körsbärstomater

8 skivor rökt skinka ca 120 g

40 g brieost i fyra skivor

2 msk hackad persilja

Gör så här:

1. Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar. Hetta upp 0,5 msk olja och häll i blandningen. Stek omeletten på svag värme tills den har stelnat. Rör då och då så att smeten rinner ner. 2. Dela tomaterna och fräs dem i 0,5 msk olja i ett par minuter, lägg åt sidan. 3. Toppa omeletten med skinka, brieost, tomater och persilja. Dra några drag med pepparkvarnen. Strö på lite flingsalt.

Pastapytt med kyckling

Pastasalladen blir mer mättande när den är ljummen men går givetvis att äta kall också.

l 4 personer l Tar 25 minuter

Du behöver:

200 g pasta, till exempel

skruvar, gemelli

1 grillad kyckling

250 g körsbärstomater

150 g sockerärtor

1 msk olivolja

10 g riven parmesan

2 tsk flingsalt

2 krm peppar

Gör så här:

1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av och håll varmt. 2. Plocka skinnet av kycklingen och dela köttet i grova bitar. 3. Halvera tomaterna och dela sockerärtorna ett par gånger. Stek dem i lite olja 2–3 minuter och blanda därefter ner pastan och kycklingen, låt allt bli varmt.Salta och peppra. 4. Strö över parmesanosten.

Melon- och bönsallad med lufttorkad skinka

Frisk och fräsch sallad som du kan servera med lufttorkad skinka, kyckling eller fisk.

l 4 personer l Tar 15 minuter

Melon- och bönsallad

Du behöver:

1 stor klyfta

vattenmelon

ca 500 g

150 g färska

gröna bönor

en halv gurka

3 tomater

70 g blandad

sallad från påse,

sköljd och torkad

120 g lufttorkad

skinka

1 tsk flingsalt

1 krm nymald

svartpeppar

1 lime

Till servering:

Grovt bröd

Gör så här:

1. Koka bönorna i lättsaltat vatten i 1 minut och spola av i kallt vatten. 2. Skär melonen i kuber. Skala och dela gurkan i bitar och skär tomaten i bitar. 3. Blanda alla ingredienser och pressa över limejuice. Salta och peppra. 4. Garnera med skinkan. Servera med ett grovt bröd.

Pizza med ajvar, keso, oliver och salami

Lätt pizza på alla sätt. Bjud på en stor sallad till. Avsluta med frukt.

l 4 personer l Tar 10 minuter

Pizza

Du behöver:

4 tortillabröd, gärna fullkorn

2 dl ajvar relish, gärna pinjur

150 g keso

20 svarta oliver

16 skivor salami, ca 80g

färsk oregano

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader. 2. Bred ajvar relish på brödet. Klicka över keson, lägg på oliver och salamiskivor. 3. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter, tills pizzan fått fin färg. Strö över färsk oregano.

Lunchbröd med mosad avokado, kalkon och grönt

Nyttigaste lunchmackan i sommar blir en hel måltid med frukt och en kopp kaffe till.

l 4 personer l Tar 10 minuter

Matig macka

Du behöver:

4 rågkusar

2 avokado

0,5 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

citronjuice

16 skivor rökt kalkon

1 röd paprika i ringar

ärtskott

Gör så här:

1. Dela bröden och rosta dem gärna. 2. Mosa avokadon, salta och peppra. Pressa över lite citronsaft. 3. Fördela avokadon på brödet. Lägg 2 skivor kalkon, 1 paprikaring och lite ärtskott per brödskiva. Servera med frukt och kaffe eller te.

Grekisk sallad med stora vita bönor

Matigt med bönor

Grekisk sallad med bönor

Du behöver:

0,5 gurka

1 liten röd paprika

1 liten gul paprika

1 rödlök

100 g fetaost

12 svarta oliver

1 burk stora vita bönor

0,5 kruka mynta

1 tsk flingsalt

1 krm svartpeppar

Dressing:

2 msk olivolja

1 tsk honung

2 msk citronjuice

1 tsk dijonsenap

1 krm salt

Gör så här:

1. Blanda ihop dressingen. 2. Skala, halvera och skiva gurkan. Strimla paprikan, skiva löken tunt och smula fetaosten. Blanda allt i en stor skål, salta och peppra. 3. Lägg upp allt på ett stort fat, toppa med oliver och ringla över dressingen. Riv över myntan.

Gå ner i vikt snabbt och enkelt med
Viktklubb.se

Text och styling: Liselotte Forslin
Recept: Åsa Berger