Håll formen hela julen!
Uppdaterad 2018-12-19 | Publicerad 2005-12-19
Helgräddaren: smarriga GI-julbordet & träningen du hinner med
Matkreatören Ulrika Davidsson gick ner 30 kilo med GI-metoden.
Nu bjuder hon på årets läckraste julbord. Det är sill, lax, skinka och godis – allt gjort på smart och smarrigt GI-vis.
Ulrikas bästa klara-julen-tips:
1) Håll mattiderna. Låt bli småätandet. Strunta i det evinnerliga pepparkaksknaprandet, låt bli att ha chokladkartongen framme dygnets alla timmar och tacka nej till lussekatter.
2) Go nuts! Ät mera nötter och torkad eller färsk frukt.
3) Räkna glasen. Undvik glöggen eller unna dig ett litet glas glögg vid något tillfälle (inte gå och sippa på varje kväll eller vid varje bjudning). Njut av ett gott te i stället (grönt, vitt eller kryddte).
4) Absolut förbjudet! Undvik kokt potatis, inlagd sill, standardgravad lax, rödbetssallad, ”vanligt” bröd, risgrynsgröt.
5) Sitt inte still. Se till att motionera mera under december. Det hjälper dig att hålla vikten.
Alla recept är beräknade för en julbuffé för cirka 10 personer.
Fakta/Ulrika Davidsson
SENAP OCH GRÄSLÖKSSILL
CURRY- OCH ÄPPELSILL
SNABBGRAVAD LAX MED CHILI, ENBÄR, GRANBARR OCH CITRON
APELSINSALLAD MED BELUGALINSER
GI-KÖTTBULLAR
JANSSONS FRESTELSE MED PUMPA
GRÄDDKOKT BRYSSELKÅL MED TORKADE TRANBÄR OCH TIMJAN
SESAMGRILJERAD JULSKINKA
PÄRONCOLESLAW MED VALNÖTTER
DINKELBRÖD MED FIKON OCH PUMPAKÄRNOR
CHOKLADTRYFFEL
CHOKLADKAKA MED FRUKT OCH NÖTTER
Ulrika Karlsson