Ofrivilligt väckt mitt i natten?

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-09

Ditt barn gnäller och du väcks för fjärde gången i natt. Du hasar dig upp och nattar om. När du väl lägger dig i sängen igen kan du inte somna – trots att du är dödstrött! Känns scenariot igen? Lugn, här kommer Sömnklubbs KBT-psykolog Charlotte Ulfsparres bästa tips till småbarnsföräldrar.

1. Tänd inte lampan när du går upp. Ljus väcker hjärnan.

2. Släpp störande tankar. Börjar du tänka på jobbet, eller ”det är ingen idé att somna om, jag blir ändå väckt snart igen”? Du kan inte hindra tankarna från att dyka upp. Acceptera att du tänkt dem, men försök samtidigt att släppa dem. Fokusera på hur skönt det känns att ligga i sängen, och att du faktiskt är trött. Följ dina andetag och slappna av.

3. Ligg inte vaken i sängen. Hur jobbigt det än känns att gå upp igen, så kan det förvärra sömnen om du ligger vaken länge i din säng. Om du inte somnar om på 15-20 minuter, gå upp och sätt dig någon annanstans till du känner dig sömnig.

4. Dela på ansvaret. Är ni två föräldrar - turas om att ta nätterna. Även om den ena är föräldraledig. Barn som ammas kan ibland inte somna om utan amning. Ge den ammande mamman sovmorgon! Om du vet att du får sova hela natten imorgon, eller ett par timmar extra på morgonen, kanske du inte känner dig lika desperat när du blir väckt och får lättare att somna om.

5. För statistik. Barn gnäller även i sömnen, inte bara när de vaknat. För statistik över när ditt barn faktiskt vaknat och behöver hjälp att somna om. Efter några nätter kanske du ser ett mönster? Eller du kanske börjar höra skillnad på ”sovgnäll” och när du behöver hjälpa till?

6. Prova samsovning. Om ditt barn sover i eget rum och vaknar ofta, kan det vara en idé att sova i samma säng eller med barnets säng intill vuxensängen. Du behöver inte gå upp för att natta om, och vaknar inte till lika mycket. Vissa barn sover också bättre nära föräldrarna.

7. Ha realistiska förväntningar. De sömnmönster som brukar anges i barnmedicinsk litteratur är nästan alltid uppskattningar och inte baserade på forskningsstudier. Vad som är ”normalt” för just ditt barn motsvarar ofta inte tabellerna. Riktigt små barn kan ha väldigt olika sömnmönster, och det är vanligt att de vaknar oftare under perioder av intensiv utveckling eller förändring. Om du accepterar att det just nu är som det är, kan det hjälpa dig att reagera mindre när du blir väckt. Då blir det lättare att somna om. Och kom ihåg att det faktiskt går över med tiden!

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Charlotte Ulfsparre

Följ ämnen i artikeln