Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

"Hur kan jag hitta mig själv?"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-20

Läs chatten med Ola Schenström

Ola Schenström säger: Hej! Jag är här så vi kan börja.
Moderator säger: Välkomna allihop! Då börjar vi med frågorna!
Sebastian säger: Hej. Jag har jättesvårt att "vara här och nu" och fokusera. På jobbet sitter jag och tänker på vad som måste göras när jag kommer hem, när jag är hemma är jag stressad för att jag är okoncentrerad/jobbar dåligt på jobbet, etc. Hur tänka, hur komma ur detta?
Ola Schenström säger: Du behöver träna dig i att stanna upp. Låta tankarna komma och gå utan bry dig om innehållet. Men i första hand behöver du lugna din kropp. Spåret Kroppsskanning på CD-skivan i min bok Mindfulness i vardagen är på 10 minuter. Börja där och lägg märke till vad som sker!
Kina säger: Hej Ola! Jag har just fått veta att jag är gravid, vilket kom som en chock för både mig och min man. Vi vet ännu inte hur vi ska hantera det här beskedet och jag känner att jag måste "koppla bort" allt annat för att kunna ta rätt beslut, oberoende av andra.. Kan mindfulness hjälpa? Hur ska jag göra? Tack!
Ola Schenström säger: Att ge plats för vad du och din man vill är säkert ett viktigt första steg. Jag gissar att du är i tidig graviditet så ni har lite tid på er. Låt processen ta lite tid så ni kan väga för och nackdelar med olika alternativ. Men som sagt - stanna upp och ge frågan plats är nog ett bra första steg. Svaret kommer.
camille säger: Hej Ola, vad är dina bästa tips till en normal-stressad 25-åring som vill få ut lite mer av livet än jobb och sömn, men inte vet hur hon ska prioritera och hinna med socialt liv, egna projekt etcetera..?
Ola Schenström säger: Stanna upp oftare, minska mängden intryck i livet. Vad är det som verkligen är viktigt i ditt liv? De tre-fyra viktigaste sakerna? Gå ner i varv - lyssna på kroppsskanning regelbundet - det är avstressande. När du är mindre stressad ser du klarare. Fysisk aktivitet är också bra, särskilt om du kombinerar det med enkla meditationer och övningar som finns i min bok Mindfulness i vardagen - där kan du också få tips om olika varadagsövningar som kan göra dig mer närvarande och mindre stressad. Konsten är att vara med saker som de är. Det kan du lära dig med lite tålamod. Allt kan bli bättre.
Sarah säger: Jag behöver hitta mig själv och en inre trygghet, det är vad jag upptäckt att jag verkligen saknar. Kan mindfulness hjälpa mig? Hur?
Ola Schenström säger: JA, det tror jag utan att känna dig. Börja med förtroende för din egen kropp och vad den säger. Lär dig lyssna inåt på kroppen, på känslor - börja där. Med risk för att bli tjatig är kroppsskanning på mina CD:s en bra början. Se www.mindfulnesscenter.se
Jonas Sjökvist säger: Hej Ola, jag har just nu börjat en helt ny utbildning och känner mig otroligt stressad, har inte kunnat sova på två veckor, vad ska jag göra?
Ola Schenström säger: Väldigt mycket av det som utlöser vår stress är inte vad som sker utan våra tankar om hur det skall bli sen, hur jag skall klara utbildningen, alla krav etc. Vi kan med träning i mindfulness lära oss att inte sugas in i våra tankemönster utan lära oss att se att de bara är "tankar". Det är inte lätt och kräver träning. Det Här & Nu-program jag har sammanställt är ett sätt – se www.mindfulnesscenter.se. Fysisk aktivitet är också bra för att minska stressen. Mindfulnessträning är också bra mot sömnbesvär - särskilt övningen Kroppsskanning som är den mest avslappnande övning jag mött under mina snart 35 år som läkare. Det finns spår på alla mina CD-skivor med kroppskanning, också i boken Mindfulness i vardagen.
mig säger: Vad är det vanligaste "felet" vi människor gör när det kommer till mindfulness och att varva ner..? Finns det någon vanlig företeesle som man bara kan sluta med och därmed leva ett mindre stressat liv?
Ola Schenström säger: Jag vet inte om det finns något särkskilt fel. Det skulle kanske vara att vi "gör" för mycket och "bara är" för lite. Den ständiga aktiviteten är det stora problemet och att vi i allt görande inte är fullt medvetna om vad som sker i stunder. Samtidigt är mindfulness inget konstigt eller nytt utan en egenskap vi alla har, om än bara under korta stunder. Det är svårare idag än någonsin tidigare att vara uppmärksam på vad som sker här och nu. Av en mängd skäl dras vår uppmärksamhet bakåt eller framför allt framåt i det samhälle jag vill kalla ADHD-samhället, dvs. brist på uppmärksamhet och hyperaktivitet präglar det.
Matte säger: Jag är inne i nån slags livskris där allting känns lite ostadigt och osäkert runt omkring mig. Jag har många beslut att fatta och vet inte i vilken ände jag ska börja. Hur ska jag bena upp det och koncentrera mig på en sak i taget? Var börjar jag och går det att få rätsida på det här?
Ola Schenström säger: Kris innebär samtidigt fara och möjlighet. Kriser är ofta möjligheter att växa personligen. Men att hantera kriser, som vi alla går igenom, kräver tid och uppmärksamhet. Så ta dig tid och fråga dig vilka dina viktigaste frågor är. Skriv gärna ner dem. Ge dom plats. Minska ner på aktiviteter i ditt liv så att frågorna får plats och så att din svar får utrymme att växa fram. Och gör saker som du vet att du mår bra utav. Ta gärna långa promenader och gärna då i naturen - vårt ursprungliga element - där vilar hjärnan och sinnet.
Ramsen säger: Hej Ola!! Att vara här och nu är något eftersträvansvärt för mig. Jag försöker hela tiden att inte tänka för det förflutna och det framtida. kan du ge mig några råd, konkreta råd??
Ola Schenström säger: Att "inte tänka" är svårt eller snarare omöjligt. Ju mer vi kämpar emot våra tankar, ju mer stretar dom emot. Vi kan däremot lägga märke till när de kommer och träna oss i att släppa dom. Säga "hej tanke" och släppa dom vidare. Inte heller det är lätt men det går att träna med mindfulnessträning till exempel i sittande meditation. Se www.mindfulnesscenter.se. Men ta också tillvara på små stunder då du kan träna dig att vara närvarande. När du stiger upp, äter frukost, går ut genom dörren etc. Se övnignarna på Aftonbladets hemsida. Många fler finns i min bok, Mindfulness i vardagen.
Moderator säger: Nu är tiden tyvärr snart ute, dags för dagens sista fråga!
Sofia säger: Hej! Var börjar man om man vill få lite mer struktur på sin vardag? Jag har två småbarn, heltidsjobb, kärlekstörstande man och hög hyra.. Älskar mitt liv men vill gärna kunna njuta av det emellanåt..
Ola Schenström säger: Inte lätt att vara småbarnsförälder och kvinna. Det är viktigt att du regelbundet tar dig tid (du får ingen tid) för dig själv för att vara bra mot alla andra som vill ha din uppmärksamhet och kärlek. Din egen omsorg om dig själv är mycket viktig - nödvändig för din egen personliga hållbarhet och för din relations hållbarhet. Sätt dig och gå igenom vad du får energi av och vad som ger dig glädje och som du nu försummar. Träna gärna mindfulness för att minska onödig stress. Ta dig 10 minuter en eller två gånger per dag. Börja med kroppskanningen som finns på CD-skivan i min bok Mindfulness i vardagen. Och bestäm dig för att sätta dig själv främst en liten stund varje dag.
Moderator säger: Chatten är tyvärr slut för idag! Stort tack till dig Ola, och tack alla ni som chattat!

Följ ämnen i artikeln