Dags för vegovecka!
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-26
Vitaminladda med 7 x grönt!
Julstress, kräksjuka och influensa härjar som värst. Vad passar bättre än en vegetarisk vecka för att vitamin-boosta kroppen. Viktklubb.se bjuder på sju sköna recept som garanterat stärker immunförsvaret.
Välj och vraka bland 7 vegetariska recept från Viktklubb.se.
Det är ett toppensätt för att fylla på med nyttiga grönsaker innan jul, som ju är en högtid som tyvärr inte brukar innehålla så mycket grönt.
Börja redan i dag så har du boostat kroppen fram till jul – och klarar dig bättre undan sjukdomar och önskade kilon.
MÅNDAG: Avokado- och fetabulgur
Tillagningstid 15 minuter
Antal portioner: 4
1 portion = 448 kcal
4 port okokt bulgur
0.5 st grönsaksbuljongtärning
200 gram ananas i bitar
1 st apelsin i bitar
2 st kiwi i skivor
2 st avokado i bitar
100 gram fetaost fett 16 %
100 gram salladsblad, gärna ruccola
4 skivor grovt lantbröd
Gör så här:
Koka bulgur tillsammans med dubbel mängd vatten samt buljongtärning i 10-15 minuter. Låt bulgurn svalna. Blanda bulgur, ananas, apelsin, kiwi, avokado, smulad fetaost och salladsblad i en skål. Servera med grovt bröd.
TISDAG: Chili sin carne
Tillagningstid 30 minuter
Antal portioner 4
1 portion = 577 kcal
175 gram sojafärs (finns på pulver bland det vegetariska)
3 dl vatten
8 droppar tabasco
100 gram finhackad gul lök
2 klyfta vitlök, pressade
2 st paprikor i tärningar, gärna av olika färg
2 msk olivolja
8 dl krossade tomater
2 tsk spiskummin
0.5 tsk koriander
1 msk finhackad färsk oregano
3 st lagerblad
420 gram vita bönor i tomatsås
tillbehör: 2 dl basmatiris, 100 gram ruccolasallad, 2 dl majskorn, 1 dl gräddfil.
Gör så här:
Blanda färs, vatten och tabasco i en bunke. Låt dra i 10 minuter. Fräs lök, vitlök och paprika i hälften av oljan i en stekpanna. Häll över det stekta i en stekgryta. Stek sojafärsen i resten av oljan och lägg över den i stekgrytan. Tillsätt tomater, spiskummin, koriander, oregano och lagerblad. Låt chilin koka i 10 minuter. Avsluta med att röra ner vita bönor. Servera chilin med kokt ris, ruccola, majs och en klick gräddfil.
ONSDAG: Fransk paj med potatis och palsternacka
Tillagningstid 70 minuter
Antal portioner 4
1 portion = 577 kcal
Pajdeg:
2 dl grahamsmjöl
3.5 dl vetemjöl ev mer mjöl
3 dl mellanmjölk 1,5 % fett
Fyllning:
500 gram potatis
300 gram palsternacka
75 gram parmesan i bit (Grana padano)
2 st ägg
1 tsk stött rosmarin
Sallad:
100 gram sallad
1 st apelsin i klyftor
200 gram cocktailtomater i halvor
Gör så här:
Blanda mjöl och mjölk till en ganska lös deg. Eventuellt behövs det mer mjöl. Lägg undan lite av degen till locket. Smörj en ugnsfast ganska liten form (gärna av typen oval) med olja. Tryck ut degen i den smorda formen.
Koka potatisen och palsternackan. Häll bort vattnet och låt rotfrukterna kallna. Mosa rotfrukterna med en gaffel. Tillsätt riven ost, ägg, rosmarin, salt och peppar.
Lägg fyllningen i formen. Tryck ut en platta av den resterande degen. Lägg degen som ett lock. Grädda pajen i 225 grader i 30 minuter.
Servera pajen med en sallad gjord på salladsblad, apelsin och tomater.
TORSDAG: Indisk majssoppa
Tillagningstid 20 minuter
Antal portioner 4
1 portion = 403 kcal
100 gram gul lök i stora bitar
1 msk olivolja
500 gram frysta majskorn
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
1 tsk vindalooh (indisk kryddpasta) ev mer
1 dl lättcreme fraiche
Varma myntasnittar:
8 skiva halvgrovt formbröd
1 dl KESO chili (Arla)
1 msk finhackad färsk mynta
Gör så här:
Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt majskorn, buljongtärningar, vatten och vindalooh. Låt soppan koka i 5-10 minuter. Rör ner creme fraiche. Kör soppan slät med en mixerstav.
Blanda keso och mynta. Lägg en klick keso på 4 brödskivor. Lägg på de återstående brödskivorna som lock. Stek mackorna i ett våffeljärn (det behövs inget fett).
Servera soppan med snittarna.
FREDAG: Dinkelpizza med kronärtskocka
Tillagningstid 60 minuter
Antal portioner 4
1 portion = 504 kcal
Pizzadeg:
0.2 gram jäst
2 dl vatten
2 dl dinkel
3 dl dinkel, siktat
salt
Fyllning:
4 dl tomatsås
200 gram färska kronärtskockshjärtan (=1) eller på burk
2 msk olivolja
100 gram Cocktailtomater i halvor
50 gram riven parmesan (i bit )
Sallad:
100 gram ruccolasallad
1 st äpple i tärningar
200 gram honungsmelon i tärningar
Gör så här:
Börja med degen. Smula jästen i bunken. Rör ut jästen i först lite av vattnet och därefter allt. Tillsätt det grova dinkelmjölet och det mesta av det siktade. Tillsätt salt och arbeta ihop alltsammans till en kladdfri deg.
Skär av skaften på kronärtskockorna. Ta bort de yttersta bladen. Skär skockorna i 4 kvartar. Ta bort skägget. Dela kronärtskockorna i skivor och stek dem i olivolja. Salta.
Rulla ut degen till en längd och dela den i 16 bitar. Kavla ut varje bit till en rund kaka. Bred på tomatsås, kronärtskockor, tomater och oliver. Strö på riven ost. Stek minipizzorna i 275 grader i ca 10 minuter. Servera med sallad.
LÖRDAG: Kantarell och västerbottenrisotto
Tillagningstid 30 minuter
Antal portioner 4
1 portion = 466 kcal
4 dl kantareller eller trattkantareller
50 gram finhackad gul lök
1 msk margarin, ev mjölkfritt
4 dl avorioris okokt
7 dl vatten ev mer
2 st svampbuljongtärning
2 dl vitt matlagningsvin
100 gram riven västerbotten
Sallad:
100 gram isbergssallad eller liknande
200 gram tomater i bitar
1 st paprika i bitar
Gör så här:
Skär hälften av svampen i mindre bitar. Fräs svamp och lök i en gryta (spara resten av svampen) i hälften av margarinet. Rör ner riset. Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt buljongen till riset, lite i taget. Rör samtidigt. Sammanlagt ska riset koka i minst 25 minuter. Avsluta med att röra ner vinet och allra sist riven ost.
Stek under tiden resten av svampen i en stekpanna.
Servera risotton med stekt svamp och sallad.
SÖNDAG: Vegogryta med saffran, mango chutney och jordnötter
Tillagningstid 20 minuter
Antal portioner 4
1 portion = 456 kcal
100 gram finhackad gul lök
4 klyfta vitlök, skivade
1 msk olivolja
300 gram aubergine i tärningar
300 gram squash i tärningar
1 pkt saffran
0.5 tsk ingefära
salt och peppar
4 msk mango chutney
1 dl matlagningsyoghurt, ev låglaktosmatyoghurt
2 st skivade bananer
0.5 dl salta jordnötter
3 dl jasmineris
Gör så här:
Fräs all lök i olja i en stekgryta. Tillsätt aubergine och squash som får fräsa med i någon minut. Krydda med saffran, ingefära, salt och peppar. Tillsätt mango chutney och matlagningsyoghurt. Låt grytan småputtra i någon minut. Avsluta med banan och jordnötter som bara ska bli varma. Servera med kokt ris.