Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Mindre farligt fett i snabbmaten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-31

Max och McDonalds lovar att trappa ner på transfetterna

Härdade fetter, så kallade transfetter, är ett hälsohot som uppmärksammats allt mer.

Nu lovar flera stora snabbmatskedjor att trappa ner på det farliga fettet – även i Sverige.

Max har redan minskat transfetterna i sin friteringsolja. McDonalds är på gång.

För mycket fett är aldrig nyttigt, men vissa sorter är värre än andra. Transfetter har varit populära i snabbmatsframställningen, eftersom de är mer hållbara än nyttigare alternativ. Pommes frites, drypande av frityrolja, är en stor källa till transfettsintag. Och pommes frites är den vanligaste ”grönsaken” i amerikanska småbarns kost i ett land där befolkningen blir allt fetare.

Överväger förbud

I USA har myndigheterna börjat se allvarligt på problemet. Staden New York med sina åtta miljoner invånare överväger att i stort sett förbjuda transfetter, och stora företag med flottdrypande mat som affärsidé – som Kentucky Fried Chicken och hamburgerkedjan Wendy's – har deklarerat att de kommer att minska mängden transfetter i sitt utbud.

I Norden har Danmark infört låga gränsvärden för transfetter.

McDonald's minskar

Det rör på sig även i Sverige. Hamburgerkedjan Max skryter med att de använder frityrolja fri från härdat fett, och konkurrenten McDonald's kommer att minska mängden transfetter från och med november, enligt presschefen Birgitta Mossberg. Då börjar man använda en kombination av rapsolja och solrosolja till fritering, med under 5 procent härdat fett.

Enligt Birgitta Mossberg är problemet att ersätta transfetterna med någorlunda nyttiga alternativ.

– Det lättaste sättet vore att bara höja andelen mättat fett, men det är inte nyttigt, säger hon till aftonbladet.se.

Kokosolja bra alternativ

Näringsexperten Fredrik Paulún håller inte med.

– Trams, säger han, de skulle kunna ta bort transfetterna helt och hållet. Det finns nyttigare hållbara fetter. Varför använda solrosolja, som har så dålig hållbarhet?

Han tror mer på en blandning av rapsolja och kokosolja.

– Om jag hade en hamburgerrestaurang skulle jag använda kokosolja.

Vad skulle effekten bli om snabbmatskedjorna minskade mängden härdat fett?

– Det skulle påverka mycket. Risken för hjärt-kärlsjukdomar skulle minska rakt av. Och folk skulle bli smalare.

Ökar risken för hjärtsjukdomar

Daniel Wiklander