20, 30, 40, 50 eller 60

Uppdaterad 2011-11-16 | Publicerad 2008-02-12

20, 30, 40, 50 eller 60

Hitta rätt viktmetod för din ålder!

Extremskidåkning eller frukt, -och gröntfrossa, vilken viktstrategi passar dig bäst?

– Kroppen orkar mer när man är 20 än när man är 60, så det är naturligt att köra hårdare när man är yngre, säger Viktklubb.se:s träningscoach Shirin Rågby Djavidi.

Då kan man också äta mer, utan att det syns på vågen. När man närmar sig 60-årsåldern ska du tänka på att få i dig kalcium, som förebygger benskörhet.

20–årsåldern

Tänk så här: Tjugoårsåldern är äventyrets tid. Passa på att utnyttja det även i träningssammanhang. Våga testa nya grejer. Våga ta i. Våga ta risker. Här är kroppen mycket stark rent fysiskt. Men ok, du är inte odödlig. Det finns fortfarande en risk för skador i den här åldern. Även om kondition är färskvara så bygger du upp en bra grund här. Nu har du vuxit klart. Satsa på att bygga upp din bålstabilitet. Det kommer du att ha nytta av.

Maten: Eftersom det är här du är som mest aktiv så behöver du också fler kalorier. Av nyttig mat förstås.

Träningen: Här kan du träna allt som du vill om du är fullt frisk. Även mycket högintensiv träning som till exempel ishockey och puckelpiståkning. Gillar du att träna allsidigt under längre tid ska du testa multisport. Men om du ska hålla dig till lite mer ”vanlig” träning så kan du köra styrketräning på gymet, klättra, spela fotboll, handboll, tennis, dansaerobics och kampsporter.

30–årsåldern

Tänk så här: Här är den kluriga åldern när man ska göra allt! Göra karriär, bilda familj, gifta sig och vara den perfekta vännen med middagsbjudningar med mera. Här brukar det ibland vara en svår tid att klämma in träning. Men rent fysiskt så är du fortfarande väldigt stark. Men tyvärr börjar kroppen redan nu att kännas stelare. Stretcha mycket.

Maten: 30 – års åldern är då många föder barn. Funderar du på att bli gravid är det extra viktigt att du får i dig b-vitaminet folsyra. Det sägs förebygga ryggmärgsbrock (spina bifida) hos fostret. Du hittar det naturligt i nötter, ägg, bananer, apelsiner, vetegroddar och inälvsmat.

Träningen: Försök att få in åtminstone två, helst fyra dagars träning i veckan. Här är kanske träningen som allra viktigast eftersom det här är en period i livet där vi ska klara av så mycket. En stark kropp orkar mer både fysiskt och mentalt. Du kan fortfarande experimentera bland träningsformerna. Styrketräning är alltid bra i alla åldrar. Yoga för den stressade mamman eller karriäristen. Coreträning för bålen. Hinner du inte komma iväg så är tränings-dvd att rekommendera.

40–årsåldern

Tänk så här: Barnen har blivit tonåringar och du får mer tid till dig själv. Här är tiden före menopaus (klimakteriet) för vissa och det kräver att du fokuserar lite extra på din träning. Muskeltillväxten har börjat avta lite och det blir ännu viktigare att belasta kroppen med att köra till exempel styrketräning. Risken för benskörhet minskar just av styrketräning.

Maten: Tänk på att äta regelbundet så att du slipper få lågt blodsocker, som lätt gör att man stoppar i sig godis och snabba kolhydrater. Om du inte är lika aktiv längre bör du också tänka på att din förbränning heller inte är på topp.

Träningen: Här kanske du har börjat känna av de långa dagarna framför datorn i nacke, axlar och rygg. Satsa på bålstabiliteten och balansen (som kan börja bli något sämre). Yoga, pilates, qigong och dans är toppenbra träningsformer. Men självklart även andra sporter som till exempel bodycombat (kampsport) eller ridning.

50–årsåldern

Tänk så här: Nu behöver du förmodligen lite extra vila efter ett träningspass. Återhämtningstiden är dubbelt så lång som vid 20-årsåldern. Satsa på att träna med en god vän. Det blir roligare då. Eller om du gör något gemensamt med din man.

Maten: Njut av livet. Men tänk också på att vara noga med att få i dig en balanserad kost. Frossa i frukt och grönt. Låt intensiteten av din träning få styra ditt matintag. För ju mindre du tränar, desto mindre kalorier behöver du också.

Träning: Träning på boll är toppen. Det ökar styrkan, balansen och koordinationen. Var extra noga med att bygga upp din muskelstyrka eftersom skelettet börjar bli skörare här i och med menopaus. All träning är bra träning. Gör något som du tycker är roligt.

60-årsåldern

Tänk så här: Nu har åldern tagit ut sin rätt på din balans. Kroppen är mycket stelare än tidigare. Här kan det vara lätt att skada sig om man inte lyssnar på kroppen.

Gör roliga saker med barnbarnen. Känn efter hur mycket just du orkar. Det är väldigt individuellt.

Maten: Nu behöver din kropp extra kalcium. Det är ett mineral som är nödvändigt för vårt skelett. Eftersom kroppen behöver så mycket kan skelettet bli tunt och skört. Kalcium förebygger osteoporos (benskönhet). Du finner det naturligt i mjölk, ost, mejeriprodukter, gröna bladgrönsaker, lax, ägg, böner och nötter.

Träningen: Dans, yoga, raska promenader, cykling, tennis, golf och simning är alldeles utmärkta aktiviteter. Kom ihåg att stretcha och återhämta dig ordentligt mellan passen. Träna regelbundet, minst två gånger i veckan, för att behålla din muskelstyrka.