Ägg-frossa med gott samvete!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-19

”Supernyttigt och magert!”

Sex miljoner ägg går det åt på påskafton – i timmen! Det har Svenska ägg räknat ut.

Och vi kunde ha valt något sämre att frossa i.

– Ägg innehåller bra protein och är perfekt att bland annat ha på mackan, säger dietist Josefine Jonasson från Viktklubb.se.

Sex miljoner ägg går det åt på påskafton – i timmen! Det har Svenska ägg räknat ut.

I Sverige äter vi cirka 200 ägg per person och år. Ägg är sprängfyllda med näring och ger alla vitaminer utom vitamin C. De är också rika på bland annat protein som bygger upp kroppen, selen och zink som stärker immunförsvaret samt järn.

Kolesterolet då?

En del människor är försiktiga med att äta mer än ett ägg per dag på grund av att de tror att de får för höga kolesterolvärden.

– Man kan säga att det är sanning med viss modifikation. Friska människor, med normala kolesterolvärden kan förmodligen äta mer ägg än så, beroende på vad de äter för övrigt, säger dietist Josefine.

Är man frisk har man en typ av kontrollmekanism i kroppen som gör att man minskar produktionen av eget kolesterol när man ökar intaget från maten. Är man inte frisk kan denna mekanism fungera sämre och man kan då behöva vara mer försiktig.

– Dock är det så att de som har problem med höga kolesterolvärden bör framförallt minska sitt intag av mättat fett, snarare än att fokusera på antalet ägg.

Kolla, därför är ägg så bra:

Ett ägg ger cirka 80 kalorier och en massa nyttigheter:

Proteiner – bygger upp kroppen.

Selen – bra för immunförsvaret. Förebygger hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Zink – antioxidant. Bidrar till insulinets frisättning. Bra för immunförsvaret.

B-vitamin – även kallat ”anti-stress” vitaminet. Bidrar till kroppens immunförsvar.

D-vitamin och kalcium – bygger upp skelett och tänder.

A-vitamin – bra för synen och för kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Också toppen för hudens och slemhinnornas funktion.

E-vitamin – skyddar oss mot hjärt- kärlsjukdomar och är bra för immunförsvaret. Skyddar mot fria radikaler.

Järn – som bland annat transporterar syre i kroppen. Har du järnbrist blir du ofta trött och hängig.

Jod – stimulerar sköldkörteln.

• Ett ägg ger cirka 80 kalorier.

Bli ägg-stra smart!

9 roliga fakta om ägg

1. Hur vet jag om ett ägg är gammalt?

Lägg ägget i ett glas med vatten. Riktigt färska ägg lägger sig ner direkt. Ett ägg som är en vecka gammalt ställer sig upp. Ett ägg som flyter upp till ytan är riktigt gammalt och bör inte ätas.

2. Är det någon skillnad på bruna och vita ägg?

Nej. Vita ägg kommer från en vit höna och bruna från en brun höna.

3. Ibland finns det bruna fläckar inne i vitan. Vad är det?

Det är protein, mineral- eller pigmentfläckar som är helt ofarliga.

4. Hur ska ägg förvaras?

Ägg ska förvaras i kylskåp. Om det förvaras i rumstemperatur kan kvaliteten försämras snabbt och bakterier får lättare fäste. Skalet är poröst och kan lätt suga åt sig lukt, smak och i värsta fall bakterier.

5. Vad innehåller äggvitan?

90 procent vatten och 10 procent protein

6. Vad innehåller skalet?

Kalk

7. Vad är nyttigast, gulan eller vitan?

Gulan innehåller till största del protein. Den största näringsdelen finns i gulan. Det är också i gulan som fettet finns.

8. Varför är vissa ägg svårskalade?

Färska ägg är mycket svårskalade! Under lagringen sker förändringar i äggets sammansättning, som gör att vitan lättare separerar från skalet efter kokning. Ägget bör vara minst en vecka gammalt för att det ska gå lätt att skala.

9. Varför händer det ibland att gulan får en grönaktig färg?

Den grönaktiga färgen bildas ofta om man kokar ägget länge (mer än 10 minuter) och beror på svavelutfällningar. Det är samma fenomen som inträffar när man äter fisk med silversked. Beroende på ägggulans färg (gul) blir utfällningen inte svart utan grön. Missfärgningen påverkar inte smaken och är inte farlig. Vill du undvika gröna ägg? Korta koktiden!