Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Tänk utanför boxen!

Uppdaterad 2013-10-23 | Publicerad 2013-09-27

Hitta din kreativitet

Kreativa tankar och handlingar gör oss gladare och modigare. Att självkänslan stärks är ytterligare en skön bieffekt. Så här gör du för att knäcka din kreativitetskod!

 Text: Mia Sahl

Man behöver minsann inte vara konstnär för att vara en kreativ själ. Alla har krea­tiva sidor och kreativitet kan, för den som är beredd att jobba lite på den, hjälpa oss framåt i livet på olika plan. Kreativitet stärker nämligen självkänslan.

Så hur gör man då? Att sätta sig ner och vänta på kreativiteten är ju knappast ett alternativ för den som har lite svårt för att tänka utanför den berömda lådan. Att läsa en bok däremot, kan faktiskt vara ett bra första steg. Författaren Nicolas Jacquemot har gjort halva jobbet åt dig.

Han har intervjuat ett helt lass med kreativa människor, och han har dessutom plöjt igenom det mesta som modern forskning vet om kreativitet. Allt detta har han kokat ned i en bok, och en kod, ”Kreativitetskoden”.

Inför arbetet med boken frågade Nicolas vänner och bekanta om vilka personer de såg som kreativa.

– Många svarade Thomas Di Leva och Ernst Billgren. Kanske för att de på ytan ser lite annorlunda ut och har yrken som är starkt förknippade med kreativitet, säger han.

Men kreativitet, menar Nicolas, kan vara så mycket mer än att ha en egen klädstil eller måla vackra tavlor. Kreativitet är förmågan att tänka nytt, oavsett om man gör det i ett excelark, på ett bygge eller i en ateljé.

Inspirationen finns nära

Säg hej! Nya bekantskaper kan få dig att tänka i nya banor.

Att utveckla sin nyfikenhet är ett viktigt första steg i arbetet med att få fart på kreativiteten. Att öva sig på att hitta inspiration i vardagen är ytterligare ett sätt.

– Ofta tror vi att inspiration ska vara något avlägset och svåråtkomligt, men inspirationen finns ofta närmare än så, säger Nicolas.

Så var ska man leta då?

I det lilla, menar Nicolas.

Utgå från dig själv, ditt liv och din vardag. Att tillåta sig att inspireras är som att ta en utflykt i känslornas och sinnesintryckens värld.

– Att faktiskt ta steget och våga gå in där, det är också ett sätt att öva upp sin känslighet och mottaglighet för intryck, säger han.

Det finns många praktiska knep att ta till för att stärka kreativiteten och på sikt också självkänslan. Fysisk aktivitet funkar för de allra flesta.

– Träning är rena rama energikicken för kreativiteten. Det är vetenskapligt bevisat i flera olika tester, säger Nicolas.

Utmana dig själv

Att få fart på sin egen kreativitet är ett arbete som aldrig blir helt färdigt. Precis som självkänslan är kreativiteten på många sätt en färskvara. Att försöka hålla liv i motivationen när kreativiteten sviktar, är en av de större utmaningarna.

Utöver allt detta finns lekfullhet, hämningslöshet, ihärdighet och målfokusering som fyra viktiga delar i det som Nicolas valt att formulera som kreativitetskoden.

– När man utmanar sig själv leder det en vidare i livet. Jag är övertygad om att vi alla mår bra av utmaningar, säger han.

Extra viktigt, menar han, är att vi måste få ägna oss åt saker även om vi inte kommer att bli bäst eller duktiga på dem.

– Prestationssamhället pushar oss att göra mer av det som vi kan bli riktigt bra på. Det är synd för det hindrar många av oss från att prova nya saker.

Släng jantelagen åt sidan

Självkänslan stärks när vi lär oss nytt, alldeles oavsett om vi blir bra på det eller ej. Och alla, precis alla, har kreativa kvaliteter.

– Många personer har dessvärre bestämt sig för att de inte är kreativa. Den inställningen är bara ett hinder, säger Nicolas.

Jante, grupptryck och en massa invanda föreställningar om vem vi är kan alltså hindra oss från att våga tänka nytt, och vara kreativa. Men för den som vågar gå emot allt detta, och är beredd att kämpa lite, finns stora vinster. Att tänka nytt och vara kreativ kan göra att vi upptäcker nya sidor av livet, menar Nicolas. Kreativitet föder självkänsla helt enkelt.

– Det finns mer än en grej som kan vara din grej. Det är en anledning så god som någon att ge sig hän, säger Nicolas.

Så knäcker du koden!

1. Nyfikenhet.

Källa: ”Kreativitetskoden” av Nicolas Jacquemot.

Ställ frågor, upptäck nytt, fundera över det välbekanta och det bekanta. Vrid och vänd på problem och utmaningar, utforska nya idéer. Nyfikenhet är kreativitetens moder.

2. Inspiration. Hitta det som inspirerar dig. Musik, film, litteratur, upplevelser, resor, människor, ditt jobb, dina fritidsintressen. Inspiration är en utflykt i känslornas och sinnenas värld.

3. Motivation. Att känna till sina drivkrafter och varför man vill uppnå något är viktigt. Motivation hjälper oss att utveckla vår kreativitet. När man är motiverad använder man sina personliga resurser och söker nya idéer.

4. Lekfullhet. Bejaka dina busiga, fantasifulla, humor­istiska, glada och lekfulla sidor. Skapa goda förutsättningar för flow. Kreativiteten frodas som bäst när man upp­lever positiva känslor.

5. Hämningslöshet. Våga följa de tankar, idéer och impulser som uppstår, även om de känns galna och omöjliga. Släpp loss, lätta lite på kontrollen och strunta i alla måsten och borden.

6. Ihärdighet. Att ligga i, fortsätta försöka och inte ge upp är viktigt för kreativiteten. Träna och erövra kunskap inom de områden som intresserar dig. Ha tålamod, även i stunder då du känner dig ointresserad och oinspirerad.

7. Målfokusering. Formulera mål och delmål som känns realistiska, de är viktiga för att få struktur i den kreativa processen. På väg mot målet kan tvivel, osäkerhet och rädsla uppstå. Det gör det ännu viktigare att veta vart du är på väg.

Tre övningar som ökar din kreativitet

SÅ BLIR DU NICKE NYFIKEN

Variera ditt läsande, lyssnande och tittande, ett bra sätt är att variera de dagliga intrycken

Följ med en vän eller partner som utför sin hobby, låt dig smittas av vederbörandes entusiasm.

Eller anmäl dig till en kurs eller utbildning. Ny kunskap ger nya frågor och är ett effektivt sätt att bli en mer nyfiken person.

Se på det med nya ögon

Så fort vi sätter en tråkigt-etikett på något förpassar vi det till en mental garderob. Visst, allt kan inte vara kul. Men det mesta kan vara en källa till kreativitet om du inte avfärdar det som ointressant. Fundera på varför du tycker något är tråkigt. Vilka känslor framkallar det i dig? Hur kan du se på det tråkiga med nya ögon? Skriv gärna ner det.

Gör nya bekantskaper

Att lära känna nya människor innebär inte bara att vi upptäcker nya personer – vi finner också tidigare okända sidor av oss själva.

Men se upp!

”När vi är rädda är vi inte krea­tiva. Det beror på att rädslan passiviserar. Vi låter bli att utsätta oss för situationer där vi riskerar att misslyckas. I stället för att se nya möjligheter går all energi åt att undvika att göra fel.”

HITTA INSPIRATION

Ta en promenad – det friskar upp tankarna och gör dig pigg.

Ät – att hoppa över måltider förstör koncentration och kreativitet.

Kolla in andra – vilka människor inspirerar dig, varför? Vad kan du lära av dem?

Hitta tänkvärda citat – använd dig av dem i tal, mejl eller brevkorrespondens.

Prata med någon – en vän, kollega eller främling.

FÖRHÖR DIG SJÄLV

Vad får du din kreativitet ifrån?

När känner du att det verkligen lossnar?

Är det i ett möte på jobbet, när du lyssnar på musik eller kanske när det är helt lugnt och tyst runtom dig.

MIA SAHL

Följ ämnen i artikeln