Läkare forskar på nära-dödenupplevelser
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18
Är det möjligt att komma tillbaka från andra sidan?
Nyfiken på vad som händer när man dör?
Det är i alla fall doktor Sam Parnia – som vetenskapligt tänker undersöka saken.
En stor studie ska titta närmare på nära-dödenupplevelser hos hjärtattackpatienter.
Under tre år ska forskare på 25 sjukhus i Storbritannien och USA analysera hjärnaktiviteten hos 1500 personer som överlevt hjärtattacker och se om de haft en utomkroppslig nära-dödenupplevelse.
Patienter som varit med om detta vittnar ofta om en tunnel eller ett kraftigt ljussken, andra minns hur de tittade ner på sjukhuspersonalen från taket.
För att undersöka om detta stämmer kommer forskarna att sätta upp specialbyggda hyllor på avdelningarna för återupplivning. På hyllorna placerar man bilder, som bara är synliga från taket.
Man ska undersöka om patienterna som återupplivas har sett bilderna.
– Det är inte sannolikt att vi kommer att hitta många fall där det händer, men vi måste ha ett öppet sinne, säger doktor Sam Parnia, som leder studien.
Han tycker att det saknas vetenskaplig forskning om nära-dödenupplevelser.
– Om vi kan bevisa att medvetandet fortsätter även efter att hjärnan stängt av, öppnar det för möjligheten att medvetandet är en separat enhet.
– Och om ingen ser bilderna, tyder det på att såna här upplevelser är inbillning eller falska minnen.
Döden
Tvärtemot vad många tror, är döden inte ett specifikt ögonblick, säger Sam Parnia.
Det är en process som börjar med att hjärtat slutar slå, lungorna upphör att fungera och hjärnan stänger ner – ett medicinskt tillstånd som kallas hjärtstillestånd.
Efter hjärtstilleståndet följer en period, som kan vara från ett par sekunder upp till en dryg timme, där det ändå är möjligt att återstarta hjärtat, och vända dödsprocessen.
– Vad folk upplever under den här perioden mellan hjärtstillestånd och återuppvaknande ger en unik inblick i vad vi alla har att vänta oss.
Nära döden-upplevelser – myt eller