Jag talar, talar, talar!

Uppdaterad 2016-02-09 | Publicerad 2011-01-21

Brenda Charett Jensen, 52, var stum i elva år.

Nu talar hon – efter en världsunik operation som genomförts med svensk hjälp. Hennes första ord:

”God morgon, jag vill hem. Ni är helt fantastiska!”

Den lyckade transplantationen på ett universitetssjukhus i Kalifornien kallas för mirakel. Bara en gång tidigare har ett liknande ingrepp genomförts med framgång.

När gästprofessorn vid Karolinska Institutet i Stockholm, Paolo Macchiarini, fick veta att hans patient 13 dagar efter operationen återfått talförmågan, jublade han.

– Jag blev känslomässigt väldigt tagen. Det var vackert, säger han till Aftonbladet.

Tyst efter olycka

Brenda Charett Jensen skadade sitt talorgan när hon halvt nedsövd på sjukhus efter en olycka, upprepade gånger slet bort sin syreslang.

I elva år saknade hon förmågan att tala och hade inget luktsinne. Nu är rösten tillbaka och hon kan känna dofter. I går träffade Brenda hela kirurgteamet för första gången sedan operationen.

– Jag talar, talar, talar! Mina vänner och min familj är helt förbluffade. Jag är så lycklig, sa hon.

Ingreppet tog 18 timmar. Kirurgerna – som övat sig i två år på djurkadaver – arbetade på mikroskopnivå när de plockade undan millimetertunna nerver och blodkärl för att ge plats åt struphuvud, sköldkörtel och luftstrupe.

– Halsen är extremt svår att operera i, mängder med nerver, kärl och organ finns där, säger Macchiarini.

Ger hopp

Först efter 16 timmar kunde läkarna andas ut. Blodet flödade in i det nya röstorganet som donerats från en man som omkommit i en olycka.

– Jag är så tacksam mot honom och hans anhöriga, säger Brenda.

Genombrottet ger bland annat hopp åt cancerpatienter som förlorat tal och luktsinne. Nästa utmaning är att transplantera röstorgan som odlats fram i laboratorium med stamcellsteknik.

– Då slipper patienten att för resten av livet ta mediciner som gör att kroppen inte stöter bort det nya organet, säger Macchiarini.