Ekoägg överlägset bäst i test

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-19

”Så gott som ägg ska vara”

Bara sju procent av alla ägg som säljs i Sverige är ekologiska. Men det kanske blir ändring på det nu.

– Överlägset bäst i test, säger Viktklubbs Shirin Rågby Djavidi som provsmakat ägg inför påskhelgen.

Mindere imponerad är hon av de vanliga lantäggen, som får det mindre smickrande omdömet "äcklig eftersmak".

Ägg som är berikade med Omega-3 är också testade. De kommer från frigående höns som äter foder med tillskott av fiskolja.

– Men skillnaden näringsmässigt mot vanliga ägg är inte så stor, förutom att halten av Omega-3 är högre, säger dietist Josefine Jonasson.

Viktklubb.se testar: Ägg!

Ekologiska ägg från Svenska Lantägg - ”Så gott som ägg ska vara!”

Hönsen går fritt inomhus i stallar. Beläggningen är låg, max sju höns per kvadratmeter golvyta. Hönsen har tillgång till rede, sittpinnar och minst en tredjedel av golvytan är ströbädd. De kan gå ut i gräsbevuxna rastgårdar när vädret tillåter. Minst 85 procent av fodret är ekologiskt odlat.

Produktionen av Ekologiska ägg kontrolleras av KRAV, som en garanti för att produktionen sker med hänsyn till KRAVs regelverk.

Betyg: 5+/5

Omdöme: Gulan hade en fin djupgul färg och smaken var rund, saftig och god utan konstig eftersmak. Det var bara sådär gott som ett ägg ska vara.

...........................................................................................................

Lantägg från Svenska Lantägg "Äcklig eftersmak"

Hönsen går fritt inomhus i stallar med strö på golvet. De har tillgång till värpreden och sittpinnar. Hög beläggning, max nio höns per kvadratmeter vistelseyta.

Betyg: 1/5

Omdöme: Blek gula. Vitan är torr och ser liksom inte fast ut. Det är svårt att sätta fingret på smaken, men det smakar inte gott. Ger en äcklig eftersmak.

...........................................................................................................

Ägg med Omega-3 från Stjärnägg ”Smakar inte så mycket”

Äggen kommer från frigående höns som äter foder med tillskott av fiskolja. Omega-3 från fisk har i flera studier visat en positiv effekt på förebyggandet av hjärt,- och kärlsjukdomar. Äggen innehåller inte fiskprotein men kan innehålla flyktiga doftämnen från fiskoljan. Ett ägg innehåller 0,3 gram Omega-3. Den rekommenderade dosen per dag av Omega-3 för kvinnor är 2,4 gram och för män 3 gram per dag.

Betyg: 3/5

Omdöme: Lite vattning i smaken. Inte så fast. Smakar inte så mycket.

Källor: Livsmedelsverket, Kronägg, Ekoägg, Svenska Lantägg

Att koka det perfekta ägget

Koktider om ägget läggs i kallt vatten:

Löskokta 1-2 minuter

Mjukkokta 4-5 minuter

Hårdkokta 6-8 minuter

Koktider om ägget läggs i kokande vatten:

Löskokta 3-5 minuter

Mjukkokta 6-7 minuter

Hårdkokta 9-10 minuter

Knäck ägg-koden

Så mår hönorna

Första siffran i koden betyder:

0 = Ägget är från ekologisk produktion. Hönsen föds upp på ekologiskt foder, är frigående och får komma ut (6 procent).

1 = Ägg från frigående höns, som även får komma ut (0,2 procent).

2 = står för ägg från frigående höns inomhus. (55 procent av alla ägg som säljs i Sverige.) Till denna grupp hör även ”Sprättägg”, som är Coops eget varumärke, packat av Svenska Lantägg.

3 = Äggen har värpts av burhöns. Står det SE efter 3:an kan du vara säker på att det handlar om den nya typen av inredda burar (39 procent). 1 procent av hönsen i Sverige finns fortfarande i gamla burar, men äggen säljs inte i butikerna. De används i industrin.

SE står för Sverige.