Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Nu dricker flickorna – precis som pojkarna

Publicerad 2012-05-14

De super som grabbar – men tål alkohol sämre.

Tonårsflickor i nian dricker nästan lika mycket som ­pojkarna – och allra helst sprit.

Åsa Magnusson, överläkare och alkoholforskare

Inte i någon åldersgrupp är köns­skillnaderna i alkoholkonsumtion så små som bland 15– 16-åringar.

2011 drack flickorna i årskurs nio 1,8 liter ren alkohol per person – killarna drack 2,2 liter. Det visar en färsk rapport från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Sedan slutet av 80-talet har intensivkonsumtionen bland flickor i nian ökat samtidigt som den gått ner bland pojkar sedan år 2000. Så nu ligger de på samma nivå, säger Siri Nyström ­utredare på CAN.

Får högre promillehalt

Samtidigt tål flickorna alkohol sämre än pojkarna – precis som kvinnor tål alkohol sämre än män. En orsak är att kvinnor har högre andel fett och männen högre andel vatten i kroppen. Eftersom alkohol är ­vattenlöslig så blir alkoholkoncentrationen högre hos kvinnor än hos män vid samma mängd alkohol. Kvinnor väger även mindre än män.

– Men även om de väger lika mycket så kommer kvinnan att få en högre promillehalt i blodet än mannen vid samma mängd alkohol, säger Åsa Magnusson, alkoholforskare och överläkare på EWA-mottagningen i Stockholms läns landsting.

Skälet är ett enzym – alkoholdehydrogenas – i magen som bryter ner alkohol, men som kvinnor har mindre av.

– Kvinnor är därför sämre på att bryta ner alkohol, medan männen förbränner en större andel alkohol redan i mag­säcken. Och tonårsflickor är riktigt dåliga på att bryta ner alkohol.

”Är ett cellgift”

Om en man och en kvinna – med samma vikt – dricker en halv flaska vin var, så kommer mannen att få en promillehalt i blodet på 0,5 – medan kvinnan får 0,8.

Men oavsett kön så tar ungdomar mer skada av alkohol än äldre eftersom hjärnan inte är färdigutvecklad förrän i 20–25-årsåldern.

– Alkohol är ett cellgift – ett nervgift som påverkar alla ­celler i kroppen.