Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Så vaknar du utvilad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-07-29

Du är sur och orkeslös. Livet känns trist. Och framför allt - du är trött!

Hälsa ger dig tipsen som gör att du kan slumra in, drömma sött och vakna utvilad.

sov gott. Och vakna sött. Nattsömnen är avgörande för hur vi mår.

Svenskarna är

Europas mest sömnstörda folk. Den främsta orsaken är stress.

- Sömnlösheten och sjukfrånvaron följer varandra som siamestvillingar, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

I stället för att sova gott ligger många svenskar i sina sängar och ängslas för morgondagens arbete. I dag leder Sverige Europaligan när det gäller sömnstörningar på grund av jobbet.

- Vi mår bra av att stressa lagom på jobbet. Det vi inte klarar av är tankarna på vad som krävs av oss nästa dag och då störs sömnen, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare på Karolinska institutet.

Tecken på utbrändhet

Sömnproblem är ett vanligt tecken på utbrändhet. Många utbrända vet inte om att de sover dåligt eftersom det handlar om små uppvaknanden under hela natten. Nästa dag sätter den kraftiga tröttheten in utan att den drabbade förstår varför.

15 procent av svenska befolkningen behöver behandling mot sömnlöshet. Att sova för lite är direkt farligt. Det leder till att ämnesomsättningen höjs, produktionen av stresshormoner ökar, immunsystemet försvagas, blodsocker och blodfetter regleras sämre. På sikt ökar också risken för hjärt- kärlsjukdomar och diabetes typ 2.

Ändra vardagsbeteendet

För den med kroniska besvär hjälper kognitiv beteendeterapi. Men för många räcker det med att ändra sitt vardagsbeteende, som att sluta röka, installera en rullgardin i sovrummet eller promenera till jobbet i stället för att ta bussen. Att ta tillbaka sömnen kan vara lättare än du tror:

- Det gäller att komma på vad man slarvar mest med och börja där, säger Torbjörn Åkerstedt.

Fler länkar:

Hanna Blanksvärd

Följ ämnen i artikeln