Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

En av sex kissar på sig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-26

Lider du av inkontinensbesvär? Du är inte ensam. Hälften av Sveriges kvinnor över 40 år har samma problem. Men få söker hjälp trots att det finns läkemedel som lindrar.

– Det är onödigt att behöva springa på toaletten hela tiden, säger Anna som nu har blivit bättre av medicinen.

Hälften av alla kvinnor över 40 år i Sverige har inkontinensproblem. Dessutom kissar en av sex kvinnor på sig i bland. Det visar en ny undersökning baserad på intervjuer med cirka 2500 kvinnor som Novus opinion har tagit fram på uppdrag av läkemedelsbolaget Pfizer.

Trots att så många lider av besvären är det få som söker hjälp, endast 14 procent.

– Jag såg det inte som ett problem så länge jag alltid hade tillgång till en toalett, säger Anna, 62, som vill vara anonym.

Var desperat

Anna arbetar som läkare i södra Sverige och behandlar patienter med inkontinens. Ändå tog det tid innan hon själv insåg att hon hade problem med sin överaktiva blåsa.

– Vi var fem personer som arbetade på samma ställe och delade på tre toaletter. Jag gick och kissade ganska ofta men det var inget problem. Men så fick jag byta jobb och där upptäckte jag till min fasa att det bara fanns en toalett på tio personer. Då tänkte jag att det här aldrig kommer att gå.

– Jag var nästan desperat och hade ett läkemedelsprov här, så jag tänkte att jag testar. Det får man inte göra, det är förbjudet. Man får bara använda dem till att visa patienterna, men i nödens stund är man inte så ärlig.

Märkte stor skillnad

Anna märkte av effekten snabbt.

– Bara efter tre dagar så märkte jag en kolossal skillnad. Det ska inte gå så fort egentligen men det gjorde det.

Nu kan hon ta bussen hem från jobbet, gå en halvtimme genom skogen och sedan gå på toaletten i lugn och ro.

– Förut var jag alltid tvungen att gå in i skogen och kissa på vägen hem.

Över hälften av kvinnorna i den nya undersökningen säger att de kissar fler än åtta gånger per dygn och ibland inte hinner till en toalett i tid.

Två läkemedel

– De här inkontinensskydden är ju tråkiga egentligen, man skulle ju gärna slippa men det är en säkerhet som gör att man vågar gå ut utan att oroa sig. Det är så fruktansvärt hemskt att kissa på sig, det går inte att beskriva, säger Anna.

Det finns två olika läkemedel mot inkontinens. Anna har provat båda och har inte upplevt någon skillnad i verkan.

– Jag tycker att de är lika bra. Det spelar ingen roll vilket jag tar. Men jag måste erkänna att det har blivit lite sämre, det är inte lika bra som det var i början. Det går ju att ta en starkare dos men det vill jag inte för jag blir så torr i munnen.

En vanlig biverkning av tabletterna är just muntorrhet, en annan är förstoppning. Men Anna menar att det är onödigt att gå och känna sig otrygg.

– De flesta blir faktiskt hjälpta av de här medicinerna, oavsett vilken tablett man tar.