Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Koppla upp eller koppla av?

Publicerad 2014-03-14

Vi kan göra ALLT med våra mobiler och surfplattor i dag och oj vad vi älskar dessa små prylar!

Men vad gör de med våra liv egentligen?

Instagrammar du bilder på din välkomponerade måltid och statusuppdaterar på Facebook om dina barns utveckling eller ditt senaste träningspass så fort du får en sekund över? Läser du jobbmejlen i mobilen från tv-soffan eller lekparken och känner dig duktig och effektiv? 

Då är du inte ensam, 65 procent av svenskarna har i dag en smartphone och 66 procent av alla internetanvändare använder Facebook, enligt en ny undersökning om svenskars internetvanor.

Gränserna suddas ut

Visst finns det fördelar med vårt uppkopplade informationssamhälle. Möjligheten att knyta och hålla kontakten med vänner och bekanta som är utspridda över hela jordklotet är en. Liksom att ha tillgång till nyheter, musik, filmer och forskning endast ett klick bort. Ett mer flexibelt arbetsklimat är en annan fördel, som möjlighet­en att kunna jobba var och när man vill med hjälp av trådlösa nätverk och jobbmejl i mobilen.

Men informationstillgången och flexibiliteten har ett pris. Den påverkar våra liv på många, inte enbart positiva, sätt. Med den nya friheten som tekniken ger oss kommer baksidor som ökad stress, psykisk ohälsa, diffusa gränser mellan fritid och arbetstid och minsk­ad effektivitet på jobbet när vi hela tiden blir avbrutna av ett pling i mobilen.

Detta skriver Micke Darmell i sin bok ”Uppkopplad eller avkopplad – om konsten att verka i en uppkopplad värld”. Han menar att vi har skapat en norm och en samhällskultur som går ut på att alltid vara nåbara. Vi lever i en värld där det är viktigt att hitta en balans så att vi kan få ut det mesta av två världar, den verkliga och den online.

Umgås med mobiler i hand

Enligt en av världens främsta neurobiologer, Adam Gazzaley, är den ständiga uppkopplingen den största förändringen i människans miljö någonsin. En annan forskare, David Meyer, hävdar att dagens 20-åringar tillhör den första generationen i mänsklighetens historia som riskerar att faktiskt inte bli intelligentare än sin föregångare, såvida de inte begränsar sitt användande av sociala medier.

Härvaro, skriver Micke Darmell, är en stark egenskap som banar väg för framgång på flera plan i livet. Det är förmågan att vara mentalt närvarande där du fysiskt befinner dig, som att fullt ut kunna fokusera på den person du har framför dig. Det låter kanske inte så svårt, men kan vara det när tekniken oavbrutet pockar på uppmärksamheten.

I boken beskrivs familjemiddagar där ingen runt bordet är riktigt härvarande eftersom alla är uppslukade av sina mobiler eller paddor. Barnen spelar spel, föräldrarna instagrammar foton på middagen eller skriver en Facebook-status om den.

"Jag går in varje minut"

Författaren och krönikören Bengt Ohlsson är inne på samma spår som Darmell. I en art­ikel i DN (26/1) frågar han sig vad mobiltelefonerna gör med oss. Han beskriver hur svenskarna har förvandlats till ett folk som är förenade i ett slags frånvarons gemenskap. Hans tes är att vi alla bär med oss vår egen personliga lilla värld i fickan som genom ett urval appar, låtlistor och foton i våra mobiler definierar vilka vi är och tillåter oss att fly från verkligheten när den känns tråkig.

Rebecka, 37 år, är en av dem som erkänner att hon har blivit beroende av sin smartphone.

I perioder tvingar hon sig själv att radera Facebook-appen på sin mobil för att inte gå in för ofta.

– Gör jag inte det så kan jag lätt gå in och titta var och varannan minut. Det blir nästan maniskt, jag uppdaterar sidan hela tiden för att se om det har hänt något.

När hon väl har tagit bort appen blir antalet inloggningar drastiskt färre. Hon berättar också att hon då och då inför skärmfria dagar tillsammans med sin familj för att minska nätanvändandet. Och det fungerar.

Lätt sätt att bekräftas på

Men vad är det då som gör det så oerhört svårt för oss att motstå internet och de sociala nätverkens lockelse? Micke Darmell menar att det i den verkliga världen krävs ansträngning för att nå belöning, bekräftelse och uppmärksamhet. Den belöning och den kick som man kan få genom att till exempel lära sig spela ett instrument eller skaffa en ny vän tar tid och är ansträngande. I den digitala världen däremot går det snabbt, en tumme upp på Facebook eller en avklarad nivå i ett dataspel går relativt lätt att uppnå och gör att belöningssystemet i hjärnan kickar i gång.

Emilie, 35, är en av de relativt få svenskar som INTE har ett Facebook-konto. Och hon har sina skäl till det.

– Jag är ständigt nåbar via min Blackberry på både mejl och telefon och eftersom jag jobbar mot flera tidszoner så innebär det i princip att jag är anträffbar dygnet runt, även då jag är på semester. Jag sitter dessutom vid datorn hela dag­arna. Jag känner mig redan jag­ad av tekniken och anträffbarheten och har därför valt att inte ha Facebook eller Twitter. Jag tror att det snarare skulle addera en ytterligare stress än att ge mig mervärde.

Hon inser att hon på grund av det kan bli bortglömd när det skickas ut inbjudningar via Facebook och att hon inte alltid är uppdaterad om vad hennes vänner gör. Men hennes nära vänner har vant sig vid att mejla, ringa eller sms:a. Det är snarare avlägsna kompisar som hon kan tappa kontakten med.

– För mig har det varit ett avvägande som jag gjort för att må bra, säger Emilie.

Vad behöver du själv för att må bra? En tumme upp på Facebook? Eller en app mindre? Oavsett vad: Se till att det är du som bestämmer!

Det här händer när du ständigt är nåbar:

Multitasking, som att mejla samtidigt som vi pratar i mobiltelefonen, gör oss inte mer effektiva – snarare tvärtom. Ny psyko­logisk forskning visar nämligen att vi bara kan fokusera på en uppgift i taget.

Känslan av att aldrig bli klar, av att det alltid finns fler statusupp­da­teringar att läsa, fler bilder att lägga ut och så vidare.

Minskat fokus på de personer vi är med.

Kroppsliga besvär. Stirrande på skärmar och stillasittande bidrar till övervikt och värk.

Sämre sömn. De som lever med sin mobil stora delar av dygnet löper stor risk att få sömnstörningar.

Alone together. Uppkopplingen gör oss ensamma tillsammans. Sociala medier ger oss tillgång vänner, men relationerna stannar generellt sett bara på en ytlig nivå.

Källa: ”Uppkopplad eller avkopplad” av Micke Darmell.

Svenskar är hejare på att surfa…

Svenskarnas internet­användning ligger kvar på samma höga nivå (89 procent) som de senaste åren. 93 procent av 12–15-åringarna har i dag en egen smart mobil. 78 procent använder den varje dag.

Kvinnor använder genom­gående internet i mobilen mer än män.

I genomsnitt lägger kvinnor ner 7,1 timmar på att surfa i veckan jämfört med männen som surfar 5,8 timmar.

I åldern 3–6 år är 25–30 procent dagliga internet­användare. Vid elva års ålder är siffran 89 procent.

I åldersgrupp­en 16–74 år är Sverige ett av de länder i världen med högst internetanvändning. Bara Island och Norge har högre.

Andelen smarta mobiler är betydligt högre hos dem med hög inkomst och hög utbildning, och mångdubb­elt högre när det gäller surfplattor.

Källa: Undersökningen Svenskarna och internet 2013, från Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Testa dig! ÄR DET DAGS ATT SLÄPPA MOBILEN?

Stämmer fyra eller fler av dessa påståenden överens på dig?

Då har du goda skäl att reflektera lite över ditt mobilanvändande och på vilket sätt du låter den styra din tillvaro.

❑ Du kollar i allmänhet av mobilen när du står i en kö som väntas ta mer än två minuter.

❑ Det händer att du kollar mobilen det första du gör när du vaknar och det sista du gör innan du somnar.

❑ Det händer att du tar med dig mobilen in på toaletten.

❑ Du har på mobilen när du leker med dina barn.

❑ Det händer att du lägger mobilen på matbordet när du äter.

❑ Du passar på att ta upp mobilen för att fördriva de tre minuter som busshållplatsens kur talar om att det är kvar tills bussen kommer.

Skapa tider då du kopplar av

Du behöver inte vara nåbar 24 timmar om dygnet. Bestäm dig för tider då du stänger ner helt. Eller skapa frizoner i hemmet där du inte är uppkopplad, som sovrummet.

Byt en eller två inloggningar på Facebook i veckan mot något annat du faktiskt hellre vill göra.

Ta bort jobb­mejlen i telefonen!

CAROLINA CHREISTI ERIKSSON

Följ ämnen i artikeln