"Rädslan styr inte längre mitt liv"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-08-30

Åsas spindelfobi botades på några timmar

Skräcken för spindlar tog över allt mer i Åsa Malms liv. Till sist vågade hon inte ens fika med familjen i trädgården.

NLP-terapi blev räddningen. Efter bara fyra timmar var fobin borta.

Nu kan Åsa vara ute i naturen med sin dotter Emma, 3 år. Kommer det fram en spindel hälsar Åsa på den och andas lugnt.

Åsa Malm, 31, drabbades av spindelfobi som barn, exakt varför vet hon inte.

– Min pappa hade kraftig spindelfobi och jag tror att hans rädsla fick mig att också bli rädd.

Åsa undvek tidigare alla miljöer där hon möjligtvis skulle kunna råka på en spindel.

– Jag plockade aldrig blommor eller bär. Om vi fikade utomhus stod jag alltid upp för att kunna springa om jag fick syn på en spindel.

Skrek och fick ångest

Skräcken och paniken som drabbade Åsa då hon såg en spindel beskriver hon som outhärdlig.

– Jag fick kraftig ångest, skrek och blev helt okontaktbar.

Fastän hon visste att spindeln var helt ofarlig fick den henne att må väldigt dåligt. Efter att hon sett en spindel drömde Åsa otäcka mardrömmar och den ångestfyllda känslan av att spindeln fanns kvar i kläderna eller kröp på kroppen satt kvar väldigt länge efteråt.

– Så fort jag gick in i ett rum kollade jag först av det så att det inte fanns några spindlar därinne, inte förrän jag gjort det kunde jag vara helt lugn, säger hon.

För tre år sedan fick Åsa och hennes sambo dottern Emma. Åsa ville verkligen inte föra över sin fobi på sin lilla tjej. Hon började fundera på att gå i någon slags terapi för att bli av med spindelfobin.

– Jag ville ju kunna plocka svamp, bär och blommor med min dotter då hon blev äldre, och vara ute med henne utan att behöva vara rädd hela tiden, säger Åsa.

Fick röra plastspindlar

Via Skansen-akvariet i Stockholm fick Åsa för ett år sedan kontakt med Tytte Hellman som arbetar med NLP-metoden en speciell terapi som är framgångsrik vid fobier.

Då Tytte berättade att hon vanligtvis brukar få bukt med sina patienters fobier på bara några timmar, hade Åsa svårt att tro sina öron.

– Jag ville gärna tro att det var sant, men vågade inte hoppas för mycket.

Åsa åkte hem till Tytte där hon först fick se bilder på spindlar.

– Det var läbbigt men Tytte berättade om spindlarna, hur de lever och vad de äter, till slut vågade jag ta på spindelbilderna, säger Åsa.

Samtidigt som Åsa fick se spindlar på bild instruerades hon i hur hon skulle andas lugnt och samtidigt röra på kroppen för att bli av med oron.

– Vi tog det helt i min egen takt, utan stress, säger Åsa.

Efter att ha tittat på bilderna tog Tytte fram några plastspindlar som Åsa fick röra vid, fortfarande med

stort fokus på andning och lugn.

Så småningom klarade Åsa av att kasta plastspindlarna till Tytte, och fånga dem igen.

– Så såg jag plötsligt ett terrarium längre bort i lokalen, säger Åsa.

I terrariet låg Tyttes mexikanska fågelspindel Bettan.

Efter att ha närmat sig terrariet långsamt vågade Åsa till slut ta på terrarieglaset. En stund senare, då Tytte tagit ut Bettan, tordes hon också hålla fram handen för att röra vid den stora spindeln. Fortfarande med fokus på sin egen andning och kroppskontroll.

– Min hand var varm och fuktig av nervositet. Det gillade Bettan så hon kröp över till mig och stannade där, utan att jag blev rädd.

Fobin borta på fyra timmar

Besöket hos Tytte tog fyra timmar och Åsa säger att hon sedan dess har stängt av sin ”spindel­radar” och inte längre är på helspänn ute i naturen.

– Om jag ser en spindel nu hälsar jag bara på den och säger: Jaha, kommer du nu. Jag andas lugnt och vet att jag klarar av det.

Numera leker Åsa med sin dotter i trädgården och går ut i skogen utan att vara rädd. Inte heller fönsterputsning är längre förenat med panikångest.

– Jag kommer aldrig att älska spindlar, men jag låter inte min rädsla styra mitt liv längre.

Vad är NPL-metoden?

Tytte Hellman är guide vid Skansen-akvariet. För tio år sedan gick hon en utbildning och började behandla personer med fobier med hjälp av metodiken NLP.

Vad är NLP?

– NLP står för Neurolingvistisk programmering och går ut på att lära sig att ta bort negativa tankar, exempelvis en fobi, ur hjärnan.

Hur går man till väga?

– Helt utan tvång utsätter jag mina patienter för mer och mer av det djur de har fobi för. Samtidigt gör jag dem uppmärksamma på sin andning, som ska vara lugn och stadig, och får dem att upprepa positiva meningar om djuret de ser. Som att ormen är vacker eller att spindeln är helt ofarlig.

Hur lång tid tar det att bli av med sin fobi?

– Med NLP tar det mellan två och sex timmar ungefär. 98 procent av alla som söker hjälp hos mig blir av med sin fobi helt och hållet.

Kan man göra detta hemma?

– Det kan man absolut göra. En del kunder med lindrig fobi får rådet av mig att testa och då får de anvisning av mig per telefon.

Fina ord för olika fobier

Agrofobi – torgskräck

Akrofobi – höjdskräck

Klaustrofobi – fobi för små utrymmen

Social fobi – till exempel fobi för att tala inför publik

Hydrofobi –Vattenskräck

Dju och natur är vanligast bland fobierna

En fobi är en starkt överdriven rädsla som kan utvecklas till en panikattack om man utsätts för det man är överdrivet rädd för.

Vanligast är fobier för olika djur, naturföreteelser, skador och trånga utrymmen.

7–15 procent av befolkningen utvecklar en specifik fobi någon gång under livet.

Det finns flera olika förklaringar till varför en person utvecklar en fobi. De flesta personer som lider av en fobi kan komma ihåg en utlösande händelse.

Den som blir begränsad i sitt dagliga liv på grund av sin fobi bör ta kontakt med sin psykiatriska öppenvårdsmottagning för att få hjälp. En annan möjlighet är att vända sig direkt till en kognitiv beteendeterapeut på en privat psykologmottagning.

Källa: Vårguiden