Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Olivers organ är spegelvända

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-26

En på 10 000 nyfödda drabbas

Tvärtom Olivers anatomi är spegelvänd, men det enda som syns på utsidan är att han är vänsterhänt. I går firade han åttaårsdagen hemma i trädgården i Stockholmsförorten Älvsjö.

Oliver Robsahm föddes spegelvänd.

Han har hjärtat på höger sida och har inga fungerande flimmerhår.

– Han är skapt för att klara det här, säger mamma Annika Robsahm-Zabel.

Annika Robsahm-Zabel är stolt över sin Oliver. – Han är väldigt speciell. Och han är en jättetalang i hockeyrinken, säger hon.

I går hade Oliver födelsedagskalas. Som vilken åttaåring som helst. Men han är ovanlig.

– Det är bara en på miljonen som är som mig, brukar han säga till vännerna.

Han har situs inversus – vilket innebär att alla kroppens organ är spegelvända. Det är ett tillstånd som uppstår tidigt i fosterstadiet och drabbar ungefär ett barn på 10 000.

I Olivers fall är spegelvändningen kopplad till en defekt på flimmerhåren som kallas Kartageners syndrom. Det gör att han är extra infektionskänslig och ständigt snuvig. Liksom de flesta män som lider av Kartageners syndrom kommer han aldrig att kunna få barn på naturlig väg och han har nedsatt hörsel.

– Trumhinnorna buktar ju åt fel håll och det finns inga flimmerhår som skyddar. Det samlas vatten och vax, säger Annika Robsahm-Zabel.

Skräckscenario

Den ovanliga åkomman uppdagades när Oliver var åtta månader och drabbades av en kraftig infektion.

Läkarna tog fem röntgenplåtar som alla var vända åt fel håll. Till sist insåg de att det inte var plåten utan lungorna som var spegelvända.

– Det målades upp som ett skräckscenario för oss. De sa att han kommer att vara ständigt sjuk och i behov av mediciner, andningsmaskiner och sjukgymnast.

Inte sjuk alls

I dag är inte Oliver sjuk alls. Tvärt om är han en ovanligt pigg och aktiv åttaåring, som älskar att bada på sommaren och spela hockey på vintern.

– Det är det bästa jag vet. Jag ska bli världens bästa ytterspelare, säger han.

Annika Robsahm-Zabel är övertygad om att den fysiska styrkan och aktiviteten är Olivers eget sätt att kompensera sitt handikapp.

– Kroppen ser själv till att arbeta upp en enorm motståndskraft och lungorna hålls rena när han springer och hoppar.

Ann Hagman