Silltrött?
Uppdaterad 2018-11-26 | Publicerad 2010-12-23
Här är 7 nya tips till julbordet
Viktklubb.se:s matexpert Kristina Eriksson har dukat upp ett julbord för dig som tröttnat på gammal julmat och vill testa något nytt. Grönt gott och vegetariska köttbullar lockar bland traditionell lutfisk och saffranssmak. Och självklart är alla rätter kalorikollade, bra val för dig som tänker på vikten.
Grönkålssoppan med brieost är perfekt att starta med redan under uppesittarkvällen, när de sista julklapparna slås in och rimmen skrivs. Till julbordet finns både köttbullarna, lutfisken, apelsinsallad och julig kycklinggratäng med saffran – nyttigt, gott och smalt.
– Mycket grönt på julbordet känns naturligt numera, när vi vant oss vid att äta mångsidiga salladsbufféer, säger Kristina Eriksson.
Julens cirtusfrukter platsar bra i salladerna, exempelvis kombinationen apelsiner och rödkål.
Rödkåls och apelsinsallad
100 kcal per portion
Protein 7%
Fett 55%
Kolhydrater 38%
Tillagningstid 15 minuter
Antal portioner: 4
Det här behöver du
500 gram strimlad rödkål
3 st apelsiner i skivor
dressing:
1.5 msk grovkornig svensk senap
2 msk olivolja
1 dl pressad apelsin
0.5 tsk kanel
salt
25 gram grovt hackade valnötter
Så här gör du
Varva rödkål och apelsinskivor på ett uppläggningsfat. Skala apelsinerna med en vass kniv så att så att du får bort det mesta av det vita. Blanda senap, olivolja, pressad apelsin, kanel och salt i en mixer. Häll dressingen över salladen. Låt salladen stå och dra till sig en stund innan det är dags att äta. Avsluta med att strö på hackade valnötter.
Jansson med rotfrukter
163 kcal per portion
14% Protein
30% Fett
56% Kolhydrater
Tillagningstid 60 minuter
Antal portioner: 8
Det här behöver du:
2 dl mellanmjölk
2 dl kaffegrädde
0.5 dl ansjovisspad
200 gram palsternacka i skivor
150 gram rotselleri i skivor
300 gram morötter i skivor
500 gram potatis i skivor
100 gram finhackad gul lök
81 gram mycket finfördelad ansjovis
0.5 dl ströbröd, ev glutenfritt
bladpersilja
Så här gör du:
Blanda mjölk, kaffegrädde, ansjovisspad, palsternacka, rotselleri, morötter och potatis i en gryta. Låt rotfrukterna koka i 10 minuter. Varva rotfrukter i sin gräddmjölk med gul lök och ansjovis i en ugnsfast smord form. Salta något. Strö på ströbröd. Stek i ca 30 minuter i 225 grader. Strö på bladpersilja.
Maria Carlqvist