Hjärtsjuka som snarkar riskerar att dö i förtid
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-09
Strokepatienter med sömnapné bör sova på sidan
Har du drabbats av en stroke ska du sova på sidan.
Strokepatienter med sömnapné som gör att de snarkar riskerar att dö i förtid.
I en avhandling som är gjord vid Umeå universitet har man studerat sömnapné hos 132 strokepatienter.
Man skiljer på obstruktiv sömnapné – andningsuppehåll som gör att man snarkar – och central sömnapné – andningsuppehåll där man inte snarkar.
Kan dö i förtid
Den farligaste sortens sömnapné är den obstruktiva, alltså den som gör att man snarkar.
Avhandlingen som är gjord i flera delar visar att för den som har haft stroke och snarkar finns risk att dö i förtid. De 132 strokepatienterna med obstruktiv sömnapné som studerades i Umeå hade hälften så lång överlevnad som de med central sömnapné.
– Det går förstås inte att bara säga till folk att de ska sova på sidan för det är något man gör omedvetet i sömnen. Men för svårt sjuka strokepatienter som vårdas på sjukhus bör vårdpersonal i den mån det går se till att dessa patienter inte sover på rygg, säger Karl Franklin.
Tungan faller bakåt
I en annan del av studien kommer man fram till att det är bra för strokepatienter att sova på sidan.
– När man sover på rygg så faller tungan bakåt, vilket gör att man snarkar. Det förklarar den obstruktiva sömnapnén. Men nu har vi alltså upptäckt att det hjälper att sova på sidan även för patienter med central sömnapné, säger Karl Franklin, docent och överläkare vid lungkliniken vid universitetssjukhuset i Umeå.
Han uppmanar de som drabbats av stroke att göra en sömnutredning. Det finns behandling som hjälper, till exempel andningsapparat eller tandställning.
– Det är dock oerhört viktigt att man får en tandställning utprovad av en tandläkare. De tandställningar som säljs på nätet eller på Apoteket hjälper inte alltid, säger Karl Franklin.
Kopplat till bukfetma
Mai-Lis Hellénius är professor vid Karolinska Institutet och arbetar bland annat med livsstilsfrågor för hjärtkärlsjuka. Hon känner igen riskerna med snarkning hos hjärtpatienter.
– De som drabbats av hjärtkärlsjukdomar har ofta bukfetma vilket är kopplat till snarkning. På lång sikt är det viktigt att titta på hela sitt livsmönster genom att till exempel se över sina mat- och motionsvanor och försöka gå ner i vikt. Redan en liten viktnedgång kan ha god effekt, säger Mai-Lis Hellénius.