Skumpa är bra för ditt hjärta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-14

Nyår är räddat. Alla partyprissar kan vara lugna – champagne är bra för hjärtat, visar ny studie.

Den nya – och för många glädjande, studien kommer från brittiska universitetet The Reading och fann att den bubblande drycken innehåller polyfenoler, som ökar nivåerna av kväveoxid i blodet, som sedan vidgar blodkärlen, skriver Daily Mail.

Även billigare varianter av skumpa, som cava och prosecco tros ha samma effekt. Studien bygger på tidigare forskning om att rödvin kan hjälpa hjärtat med hjälp av polyfenoler. Polyfenoler finns i rödvin men inte i vitt vin.

Även i te

Champagnen görs av en blandning av röda och vita druvor och därför ville forskaren Dr Jeremy Spencer undersöka om den inte också hade samma effekt på hjärtat som det röda vinet. Resultatet visade att champagnen hade en mycket större effekt på kväveoxidnivåerna än en polyfenolfri dryck, som gavs till testpersonerna.

Polyfenoler finns även i te, olivolja, lök och blåbär, skriver Daily Mail.