Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Mjölk med goda bakterier skyddar mot Karius och Baktus

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-12

– Tre av fyra barn slapp hål i tänderna

Tandtroll skyr snälla bakterier. Ett glas fluormjölk till lunch räcker för att tre av fyra dagisbarn ska slippa hål i tänderna.

Det visar ny forskning som presenteras när Tandläkarstämman öppnar i Stockholm i dag.

Mjölk, yoghurt och ost med probiotika skyddar både stora och små gaddar.

Sura drycker, sötsaker och ständigt småätande gör våra tänder mer utsatta än någonsin. I ett försök att vända intaget av mat och dryck till något gott har forskare börjat preparera produkter med så kallad probiotika, goda bakterier som ska stärka munhälsan.

– Vanligast är att tillsätta lactobacillstammar till yoghurt, ost och andra mjölkprodukter, men det finns lyckade försök med probiotika i tuggummin också, säger professor Peter Lingström på Sahlgrenska Akademins odontologiska institution i Göteborg.

Mindre sjuka

I Västerbotten har fjorton förskolor provat att ge dagisbarn fluormjölk till lunch varje dag i nära två år. De 248 barnen lottades till att få antingen vanlig mjölk eller mjölk med fluor och probiotika i form av Lactobacillus rhamnosus LB21.

Resultaten publicerades nyligen i den internationella facktidskriften Caries Research och visar att mjölkblandningen skyddade barnens tänder från karies. I gruppen som fick vanlig mjölk hade barnen i snitt 2,2 kariesangripna tänder då studien avslutades medan barnen som fått mjölk med bakterier slapp undan med 0,9 skadade tänder.

Inte nog med att barnen som fick probiotika slapp tandtroll, de tycktes inte bli lika allvarligt sjuka som de övriga barnen. Färre drabbades av öroninflammation och 60 procent färre fick antibiotika.

– Det visar vilka positiva effekter vi kan få genom att förändra bakteriefloran i munnen, säger Peter Lingström.

”Allt för många har dåliga tänder”

När probiotikans goda bakterier sköljer runt i munnen konkurrerar de ut de elaka bakterier som annars sätter sig i tandkött och på tänder. Utöver kariesframkallande bakterier har forskare lyckats eliminera de bakterier som ligger bakom både svamp och tandköttsinflammation.

– Det är positivt med tanke på hur svårt det är att nå framgång med allt förebyggande arbete, säger han men poängterar att probiotika varken ersätter fluor eller tandborsten.

– Vi måste jobba på flera fronter helt enkelt. Erferenheten har ju visat att det vi gjort hittills inte räcker. Även om flertalet har god tandhälsa finns det allt för många med dåliga tänder och de kanske vi når på det här sättet.

Redan i dag finns mjölk, fil, yoghurt, tuggummin, sug- och tuggtabletter med probiotika. Tumregeln är att ju fler bakteriestammar och ju högre bakteriehalt desto bättre.