Ät efterrätt till frukost – tappa kilon

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2012-02-09

Chokladtårta till frukost? Ja tack!

Kladdkaka till frukost och viktminskning i samma mening - visst låter det som en dröm? Nu kan den drömmen bli verklighet. Nya forskarrön visar nämligen att en stor frukost i kombination med en söt efterrätt gör att man tappar kilon, skriver Daily mail.

Det är forskare på Tel Aviv University som under 32 veckor låtit två testgrupper äta samma mängd kalorier varje dag, men olika stora frukostar. Den ena gruppen åt en kalorisnål frukost på 300 kalorier. Den andra en stor frukost med proteiner, kolhydrater och efterrätt bestående av kakor, tårta eller choklad, på 600 kalorier. Det visade sig att de som ätit den stora 600-kalori frukosten inte bara gick ner mest i vikt, de var också bättre på att hålla den nya vikten efteråt.

Skapar större beroende

Hemligheten ligger i att ge efter för sötsuget redan på morgonen för att man ska kunna hålla sig ifrån frestelser resten av dagen. Kroppens metabolism är också som mest aktiv på morgonen och det är lättare att bränna de extra kalorierna under dagen. De som helt undviker sötsaker kan däremot skapa ett större psykologiskt beroende för den typen av mat, skriver Daily mail.

Tappade 18 kilo mer

Vid studiens slut hade personerna som ätit något sött till frukost gått ner i genomsnitt cirka 18 kilo mer än personerna i den andra gruppen. Professor Daniela Jakubowicz, som är en av de som utfört studien, säger till Daily mail att ”de som var med i lågkolhydrat-gruppen kände mindre tillfredsställelse och de kände också att de inte blev mätta”. Professorn sa också att deras sug efter sötsaker och kolhydrater var mycket större och att det fick dem att fuska med dieten.

Källa: Daily mail