Kräksjukan försvann – av uteleken
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-03
Nya rutiner halverade sjukfrånvaron
Sjukfrånvaron på förskolan är halverad, magsjukan bortblåst.
Förklaringen?
Rena händer och en rejäl dos utelek.
Sedan 2007 har förskolan Utskogen i Nacka varit med i ett projekt för friskare barn och personal. De nya rutinerna har halverat sjukfrånvaron på förskolan.
– Streptokocker och svinkoppor, vi har ingenting sådant längre. Och magsjukan är i princip utraderad, säger barnskötaren Gunnel Fällström, samtidigt som hon förmanar ett springande barn att ta det lite lugnt.
Pärlplattor utomhus
De nya rutinerna handlar framförallt om handhygien, men man har också flyttat ut en stor del av verksamheten.
– Allt vi brukade göra inne gör vi utomhus. Pärlplattor och teckningar, det fungerar lika bra på uteborden, säger Gunnel Fällström.
Hon berättar att barnen lärt sig snabbt och numera är duktiga på att hålla koll på varandra. Om någon nyser utan att direkt springa och tvätta av sig är det alltid någon som påminner.
Svante Lindahl är pappa till Jesper, 5, som går på Utskogen. Han har märkt en tydlig förändring hos sonen det senaste året.
– Det har varit jättelite sjukdom. Jag tror bara han har varit sjuk tre dagar sedan i somras, säger han.
En ekonomisk vinst
Projektet genomförs i samarbete med Smittskyddsinstitutet och Karolinska institutet, som specialutbildat personalen i hygienfrågor.
Socialstyrelsen driver också ett projekt i samma anda, Hygien i förskolan. Helen Gärdebrink är projektledare och säger att det är en samhällsekonomisk vinst med minskad sjukfrånvaro, men att syftet framförallt är att få en lägesbeskrivning.