Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Lev längre utan salt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-21

Futtiga tre gram salt kan skilja liv från död. Med mindre salt i maten slipper många av oss att få sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke menar amerikanska forskare i en ny studie.

I USA har saltmängden i maten ökat radikalt på senare år. Samma utveckling ser vi i Sverige där läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg nyligen konstaterade att unga män får i sig dubbelt så mycket salt som världshälsoorganisationen WHO rekommenderar.

Mer salt i färdiglagat

Istället för en tesked, ca 5-6 gram per dag ligger genomsnittet på tolv gram, vilket till stor del beror på att vi äter allt mer färdiglagad mat. Mellan 60 och 70 procent av allt salt vi får i oss finns i färdiglagad mat som pizza, köttbullar och restaurangluncher.

Med ökat saltintag ökar belastningen på njurarna och blodtrycket skjuter i höjden. En känd riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar.

Skrämmande resultat

På University of California i San Fransisco har forskarna nu beräknat vad som skulle hända om befolkningen i USA skulle minska sitt saltintag med 3 gram per dag och kommit fram till följande:

• Antalet fall av kranskärlssjukdom skulle minska med 60 000 – 120 000 per år.

• Antalet fall av stroke skulle minska med 32 000 – 66 000 fall per år

• Antalet hjärtinfarkter skulle minska med 54 000 – 90 000 per år.

• Totalt skulle det rädda livet på 44 000 – 92 000 personer varje år.

Ett minskat saltintag bör därmed anses lika viktigt som minskad fetma, rökning och sänkta kolesterolvärden menar forskarna. Utöver minskar lidande skulle det spara många miljarder dollar i sjukvårdskostnader påpekar de.