Stenålderskost – en myt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-21

Våra förfäder åt inte alls bara viltkött, nötter och bär

Den så kallade stenåldersdieten har blivit populär på senare år. Men nu kommer allt fler forskningsrön som tyder på att våra förfäder inte alls bara åt viltkött, fisk, nötter och bär.

Forntida malsten från Ärentuna socken i Uppland.

I ett nummer av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS beskrivs fynd av mjölrester från 30 000 år gamla malstenar i dagens Italien, Ryssland och Tjeckien.

Fynden tyder på att många människor, på många platser, malde mjöl även under stenåldern. Mjölet, troligen från potatisliknande rötter, blandades med vatten och stektes.

Enligt forskarna har tidigare studier överdrivit betydelsen av kött i stenåldersdieten. Detta eftersom köttkonsumtion lämnar tydligare arkeologiska spår efter sig.

Dessutom har arkeologer förut ofta tvättat av stenåldersfynd, vilket gjort att alla spår av sädesslag eller växter har försvunnit.

Aftonbladet Levande Historia