Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Härlig för både hy och hjärta

Publicerad 2012-04-16

Matsmart - Avokado

Ingen äter så mycket avokado som vi nordbor. Tillsammans med danskarna är vi svenskar Europaledande. Egentligen är det inte så konstigt. Förutom att det är en väldigt god frukt är avokadon bra för både hyn, håret och lilla hjärtat. Det är en av få frukter som innehåller mycket av de nyttiga enkelomättade fetterna. Dessutom är den proppfull av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Och… hyfsat kalorisnål.

Anfaller: Ont kolesterol

Avokadons beta-sitosterol är en naturlig växtsterol som man tror kan balansera kolesterolnivån. Ny forskning visar dessutom att avokado kan hjälpa kroppen att absorbera viktiga näringsämnen som karotenoider vilket sänker kolesterolnivån.

Hemligt vapen: Omega 3

Innehållet av bra enkelomättat fett och omega 3-fettsyror skyddar oss mot olika hjärtsjukdomar och stroke. De ska också förbättra hjärnkapaciteten och enligt skönhetsexperter motverka rynkor. Kombinationen med vitamin E gör huden extra mjuk och smidig. Studier visar att den höga oljehalten dessutom kan förebygga bröstcancer och hämma tillväxten av prostatacancer.

Superkrafter: Folsyra

Avokado innehåller hela 23 % av det rekommenderade dagliga intaget av folsyra eller folat som det heter i naturlig form. Det gröna fruktköttet är med andra ord perfekt gravidmat. Folsyran behövs nämligen för att fostret ska utvecklas normalt under de första veckorna, då anlaget till centrala nervsystemet bildas. Allra bäst är förstås om alla kvinnor får i sig tillräckligt med folat redan innan de blir gravida eftersom det minskar risken för ryggmärgsbråck.