Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Våga sadla om!

Publicerad 2014-02-03

Tips, råd och inspiration till att byta ditt jobb

Här finns jobben:
  
• Datayrken som kräver högskoleutbildning
• Ingenjörer/tekniker inom gruvteknik
• Läkare 
• Civilingenjörer 
elkraft/elektronik
och teleteknik
• Kockar med gott 
renommé eller 
specialistkunskap
• Förskollärare
• Civilingenjörer/
ingenjörer inom bygg 
och anläggning
• Lastbilsmekaniker
• Vidareutbildade 
sjuksköterskor
• Soldater 
Källa: Arbetsförmedlingen

En ny undersökning visar att nästan varannan person vill byta jobb. Men få vågar.

Nu har Wellness gjort halva jobbet åt dig. Vi ger tipsen, råden och inspirationen.

Så vad väntar du på? Karriärstegen är rest!

Närmare 50 procent av svenskarna vill ägna dagarna åt något annat. Det

visar en ny undersökning som Folkuniversitetet Stockholm gjort. Men det är inte många som tar steget. ”Vad ska jag göra i stället?”, ”Det är läskigt att söka nytt jobb”, ”Vågar jag sadla om helt?” är bara några av anledningarna till att vi tvekar.

– Det är vanligt att måla upp en bild av att det är ett väldigt stort steg att byta jobb. Det behöver det inte alls vara. Det gäller att fråga sig själv vad man tycker är viktigt i livet och hur motiverad man är att göra en förändring, säger Ewa Åsberg, som är professionell coach och dagligen hjälper personer att hitta fokus, utvecklas och nå sina mål.

Eftersom vi är rädda för att misslyckas stannar vi kvar på jobb där vi känner oss uttråkade, understimulerade, osedda. Men vänd på steken och fundera över vad det bästa som kan hända är om du lyckas. Kom ur bekvämlighetsfällan genom att börja tänka positivt och tro på dig själv. Snart hamnar du i en positiv spiral som gör dig både gladare och mer kreativ.

– Fråga dig själv hur du vill att ditt liv ska se ut och vad som får dig att må bra. Det viktiga är att du är tydlig mot dig själv och utgår från dina egna värderingar för att sedan applicera det i ditt jobbsökande, säger Ewa Åsberg.

Och skulle det visa sig att ditt nya jobb inte är som du förväntat dig är det faktiskt inte hela världen. Beröm dig själv för att du vågade testa och prova igen – på köpet har du kanske fått ny inspiration och nya idéer.

Byta jobbcoachens bästa tips:

1.

Coachen Ewa Åsberg.

Tydliggör din målbild. Utgå från dina egna värderingar och fundera på vad du egentligen vill göra. Vad som är viktigt för dig behöver inte vara detsamma som för andra.

2. Var öppen för förslag! Ta fram alternativ och låt inte fördomar hindra dig när du jämför olika yrken och arbetsplatser – brainstorma!

3. Inspireras av andra. Hur har andra som lyckats gått tillväga? Hör gärna av dig till någon som jobbar med det du vill göra, föreslå en fika så kan ni prata vidare om hur man lyckas i branschen!

4. Gör en handlingsplan. Skriv ner vad du behöver göra för att nå ditt mål – steg för steg – och sätt en deadline. Börja agera!

5. Nervig? Skriv ner det värsta som kan hända ifall du byter jobb. Skriv sedan ner det bästa som kan hända. Förmodligen väger listan med positiva svar tyngre – sluta grubbla och börja göra i stället.

6. Tro på dig själv och din kompetens, du väljer själv hur långt du kan nå!

TRE SOM VÅGADE

Namn: Pernilla Linnér.
Ålder: 44.
Bor: Löddeköpinge, Skåne.
Familj: Gift med Anders, 41, barnen Teo, 10, och Elina, 15.
Yrke: Silversmed/Formgivare.
Tips för att våga starta eget: Tro på dig själv och din idé. 
Vänta inte för länge – ta chansen nu!

”Jag är evigt tacksam att jag tog steget!”

Det är en slump att Pernilla har en egen verkstad där hon tillverkar smycken. Ett oplanerat möte blev nyckeln till framtiden.

– Jag har alltid gillat smycken men hade aldrig tänkt tanken att jag kunde göra egna, säger Pernilla.

Pernilla jobbade många år som marknadsansvarig och produktchef. För drygt tre år sedan startade hon eget företag vid sidan om och började tillverka smycken.

– Jag älskade mitt jobb, men passionen började försvinna när jag startade eget. Efter en tid kände jag att det var dags att satsa helhjärtat på min verksamhet, säger Pernilla.

Hon sa upp sig och driver nu en webbutik där hon både säljer egentillverkade smycken och andra märken.

Men vägen dit var inte självklar. Trots att Pernilla alltid velat driva eget hade hon ingen aning om inom vilken bransch. Därför besökte hon inrednings- och designmässan Formex i Stockholm för inspiration.

– Av en slump började jag prata med en kvinna som ägde ett smyckesföretag. Hon råkade ha sin verksamhet knappt fyra mil från där jag bor, så det blev att jag ringde henne efter mässan och hälsade på, säger Pernilla.

Efter en kort kurs i silversmide rullade resten på och företaget växer sig större.

– Det bästa med mitt jobb är att jag har stor frihet och får använda min kreativitet, jag är min egen chef och bestämmer allt själv.   

För att starta eget krävs framför allt mod och envishet, menar Pernilla. Allt sker inte över en natt och det kan kännas läskigt att behöva stå på egna ben.

– Det tog tid innan jag bestämde mig men jag kom till en punkt där jag kände att nu får det bära eller brista. Jag är mig själv evigt tacksam att jag tog steget och har aldrig ångrat mig.

”Nu känner jag mig mer självsäker”

Malin radade upp ursäkter till att hon inte ”kunde” byta jobb trots att viljan fanns.

Till slut klev hon ur sin bekvämlighetszon och började studera till personalvetare.

– Om jag vetat hur roligt det var hade jag gjort det för länge sen, berättar Malin.

Namn: Malin Nordin.
Ålder: 40. 
Bor: Köping, Västmanland. 
Familj: Gift med Mats, 46, barnen Oscar, 20, Max, 17, och Carl, 12. 
Yrke: Personalvetare.
Tips för att våga byta yrke: 
Ställ dig själv frågan: ”Vill du jobba med det här i hela ditt liv?”. Är svaret nej bör du sätta upp ett nytt mål och fundera på vad som krävs för att ta dig vidare i yrkeslivet.

Som barnskötare kände Malin att hon var begränsad både löne- och utvecklingsmässigt. Startskottet gick när hennes bankman sa att hon inte skulle klara sig på sin pension med sin lön. Då växte motivationen.

– Jag hade länge velat byta jobb men hela tiden gömt mig bakom ursäkter, som att ”barnen är små” och den ekonomiska osäkerheten. Men när barnen blivit äldre kände jag mig tvungen att göra något åt saken, säger Malin.

Intresset för att arbeta med människor och arbetsmiljöfrågor har alltid funnits så Malin valde att läsa personalvetarprogrammet.

– Det fanns många tankar kring den ekonomiska biten med studielån och hur jag skulle kombinera familjelivet med intensiva studier. Samtidigt som det var svårt att ta

steget visste jag att det inte fanns några andra val, jag hade bestämt mig, säger hon.

I dag jobbar Malin som personaladministratör med fokus på rekrytering. Hennes mål är att arbeta med arbetsmiljö och arbetsrätt.

– Jag har en tydlig målbild och tar ett steg i taget. Nu har jag större möjligheter att utvecklas, både i yrket och som person.

Positivt tänkande hjälpte Malin genom förändringen. Hon jämförde sitt gamla jobb med möjligheterna som fanns med ett nytt jobb och det var en bra morot.

– Jag var rädd för att misslyckas men tog mod till mig och litade på min förmåga. Nu lär jag mig nya saker hela tiden och känner mig mer självsäker, säger Malin.

”Kursen gav mig mersmak”

Mammaledigheten gav Madeleine tid att tänka över sin livssituation. Hon tog chansen och hoppade på en ekonomiutbildning.

Namn: Madeleine Qvarforth.
Ålder: 30. 
Bor: Tungelsta, Stockholm. 
Familj: Sonen Liam, 3. 
Yrke: Ekonomiassistent. 
Tips för att våga byta yrke: Går man i tankar 
på att byta jobb är det bara att ta steget –  man måste våga för att vinna!

I tio år jobbade Madeleine som undersköterska. Hon stortrivdes med jobbet, men när hon blev gravid började nya tankar att surra i huvudet.

– Det fanns inte på kartan att jag ville jobba kvällar och helger när jag skulle få barn. Jag ville ha regelbundna arbetstider och kunna tillbringa mycket tid med min son.

Arbetet var också tungt med många lyft och långa arbetspass.

– Jag kände att jag långsamt förstörde min kropp och samtidigt missade det sociala livet eftersom jag ofta jobbade när mina vänner var lediga, säger Madeleine.

Under slutet av mammaledigheten gick Madeleine en kurs i företagsekonomi och fick mersmak. Det ledde till att hon hoppade på en längre utbildning och tog examen som ekonomiassistent. I dag är hon ekonomiansvarig för åtta kontor och trivs

jättebra.

– När jag var mindre hade jag en dröm om att jag någon gång skulle jobba med ekonomi. Men det var en stor omställning, i stället för att träffa nya människor varje dag sätter jag mig framför datorn och räknar.

Hon har aldrig ångrat att hon vågade ta steget och byta bransch. Men säger också att det behövs en stark vilja och gärna en buffert så att resan mot målet blir enklare.

– Jag kan sakna mitt gamla jobb ibland men jag vill inte gå tillbaka.

BOKTIPS!

”Powerprincipen – Framgångsformeln som lyfter din karriär” av Camilla Björkman och Ulrika Ek.

MARIE BJERKEVALL

Följ ämnen i artikeln