Forskare tystar tinnitus
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-17
Har botat örontjut hos råttor
Konstant pip, tjut och ringande i öronen.
Tinnitus är en hörselfenomen som ofta sabbar livet för de drabbade.
Tidigare har tillståndet varit obotligt, nu verkar forskare ha hittat en lösning, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.
Forskare vid University of Texas i Dallas har lyckats bota tinnitus hos råttor. I försöket stimulerade man den så kallade vagusnerven i nacken på råttorna, med gott resultat – de störande ljuden upphörde.
– Nyckeln i detta är, till skillnad från tidigare behandlingsmetoder, att vi inte bara försöker att dölja ljuden för patienterna. Vi återställer hjärnan från ett tillstånd där den utvecklar tinnitus till ett tillstånd där den inte gör det. Vi eliminerar källan till sjukdomen, säger Michael Kilgard, professor vid universitetet i Dallas.
Med andra ord – örontjutet försvinner. Hos de behandlade råttorna återgick nervcellerna till sitt ursprungliga skick och därmed försvann de störande tinnitusljuden. När vagusnerven retas bildas nämligen ämnen som hjälper till att uppmuntra förändringar i hjärnans vanemönster.
Påfrestande
Varför vissa människor drabbas av tinnitus är inte helt klarlagt. Tillståndet kan uppkomma som resultatet av en hörselnedsättning. När cellerna i innerörat skadas, exempelvis från höga ljud, kan defekten ändra vissa signaler mellan hjärnan och örat. Många drabbade upplever tinnitus som väldigt påfrestande. Följderna är inte sällan sömnproblem, depression och koncentrationssvårigheter.
– Om vi skulle hitta ett sätt att slå av ljuden skulle vi öka livskvaliteten väsentligt för de som lider av sjukdomen, säger James F.Battey, chef på National Institute of Deafness and Other Communication Disorders som finansierade mycket av forskningen som presenteras i Nature.