Patienter skickas hem med frakturer i ryggen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-27

Professor: Det här är en skandal

Tusentals kvinnor och män felbehandlas idag för ryggfrakturer.

Tidigare trodde man att skadorna läkte snabbt. Men ny forskning visar att många tvingas gå med intensiv smärta i flera år.

– Det här är en skandal, säger professor Tommy Hansson.

Ungefär 30–50 procent av alla kvinnor och 20–30 procent av alla män drabbas någon gång i livet av en kotkompression. Förut trodde man att smärtan försvann efter några veckor eller månader. Men ny forskning visar att minst 3 av 4 av dessa patienter får svåra smärtor som kan kvarstå i flera år.

– Vi missar massor av frakturer på grund av för dålig diagnosteknik. Din gamla mamma eller pappa kanske går runt i flera år med en smärta som är värre än vid akut diskbråck, säger Tommy Hansson, professor vid Sahlgrenska Akademin.

Han har undersökt 107 patienter över 40 år som sökte för akut ryggont. Främst kvinnor. Enligt honom krävs det mycket lite våld för att en fraktur ska uppstå. Ibland kan patienten inte ens berätta vad som gjort att de fått ont i ryggen.

– Då tänker doktorn att det inte kan vara en fraktur, och röntgar inte, säger han.

Skickas hem

Många patienter skickas hem med sitt ryggont. När de kommer tillbaka efter några veckor röntgas de, men efter den tiden ser man sällan frakturen.

– Och då säger man att det kommer gå över av sig själv, säger Tommy Hansson.

Han är upprörd över sina fynd, och trodde själv inte att problemet var så stort. Bara i Göteborg är tusentals drabbade. Patienternas ryggonda bedöms också mycket olika.

– En 25-årig kille som kommer in efter en motorcykelolycka opereras akut för sin ryggfraktur. Då hade det visserligen varit ett yttre våld. Men när det kommer en 69-årig kvinna som halkat på golvet, med precis samma fraktur, så skickas hon hem, säger Tommy Hansson.

Spruta in cement

De som söker hjälp för det onda är toppen av ett isberg, enligt Tommy Hansson. Många lider i det tysta. Men det finns ett sätt att åtgärda problemen. Man kan spruta in en slags cement som stelnar i kotan och därmed fyller ut frakturen. Det skulle ofta behöva göras mycket snart efter att patienten sökt hjälp.

Finns det några bieffekter?

– Till en början var de fruktansvärda, man kunde få skador på ryggmärgen. Men det är väldigt sällsynt nu. Det är bättre cement idag och komplikationerna är lindriga, säger han.