Allergiförskolan – drömmen för oroliga föräldrar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-12

Allergiförskolan Pricken i Vällingby är lycka för tvillingflickorna Petra och Frida Flores Olsson, som är drygt två år.

Men alla har inte samma tur – utbudet av allergiförskolor i Sverige är väldigt dåligt och efterfrågan är stor.

Tvillingarna kan tulta runt och leka med alla skojiga leksaker utan att riskera att drabbas av allergiska problem. De är bägge astmatiker och Frida är dessutom äggallergiker.

Mamma Lena Olsson skulle aldrig vågat placera dem på en vanlig förskola.

– När jag först ringde kommunen blev jag rekommenderad ett ur- och skurdagis eftersom det inte fanns tillräckligt många allergiförskolor, men jag kände mig inte tillfreds med det erbjudandet, säger Lena Olsson, som stod på sig och ringde runt och till sist fick napp på Pricken.

Pricken startades 1992 och här mår flickorna som prinsessor, de har inte råkat ut för några allergichocker sedan de började på allergiförskolan.

På förskolan går för närvarande 13 barn med olika typer av allergier och överkänslighet, till exempel födoämnes- och pälsdjursallergi.

Mycket personal

Personaltätheten är hög, med flera förskollärare och bland annat en specialutbildad dietist. Det städas mer på Pricken än på vanliga förskolor. Alla öppna ytor måste vara dammtorkade för att skydda barn som är dammallergiker. Man måste helt enkelt ha bra kontroll hela tiden på varje barn för att se att det mår bra och inte börjar få svårt att andas eller får nässelutslag.

Bilden man har av att en allergiförskola skulle se ut som en steril sjukhusavdelning kommer snabbt på skam och barnen ser oförskämt friska ut.

– De är lika friska som barn på en vanlig förskola, och de vistas i en gynnsam miljö där de inte utsätts för allergen, konstaterar biträdande förskolechef Eva Blomqvist, som var med och startade Pricken.

Fått åka ambulans

– Många barn som kommer hit har varit på andra vanliga förskolor tidigare, men där det inte har fungerat. De har fått åka ambulans till sjukhus några gånger och sedan har de fått plats hos oss. På den vanliga förskolan har de varit sjuka hela tiden, säger Susanne Brolin, dietist.

Vad som också skiljer allergiförskolor från vanliga förskolor är att där alltid finns kortisontabletter, antihistaminmedicin, adrenalinspruta och inhalatorer.

Det är viktigt att det alltid finns en beredskap om något barn skulle drabbas av en allergichock, en så kallad anafylaktisk chock.

Många av de allergiska barnen tvingas ofta andas i mask som innehåller allergimedicin.

Vad är det annars som skiljer en allergiförskola från en vanlig förskola?

– Det är jättemycket, pedagogiken är viktig, men allergierna kommer i första hand, vi måste hela tiden ha fokus på mediciner. Vi lägger ner mycket tid på kommunikation i personalgrupperna och med föräldrarna så att de ska känna att deras barn är trygga hos oss, säger Susanne Brolin.

– Att allergierna kommer i första hand, då vi måste se till att hålla barnen symptomfria så att de orkar med vår verksamhet, säger Eva Blomqvist.

Höga krav

Det ställs också stora krav på personalen som anställs på allergiförskola.

– Vi får inte vara rökare, ha djur, bära parfymer eller tvätta våra kläder i parfymerat tvättmedel, säger Susanne Brolin, vars främsta uppgift är att se till att all mat lagas från grunden utan tillsatser och att den är näringsriktig och passar alla barn. Ägg, fisk och nötter är bannlysta på Pricken, eftersom de innehåller speciellt allergena proteiner som är luftburna.

– Det finns barn som kan få en allergichock om de får en droppe mjölk på huden, eller på grund av att man vispar ägg eller tar in en äggkartong, säger Susanne Brolin.

Personalen får heller aldrig ta med egen mat till förskolan av hänsyn till de allergiska barnen.

Dåligt utbud

Enligt Astma- och allergiförbundet är utbudet av allergidagis i landet alldeles för dåligt med tanke på den stora efterfrågan.

– Det ringer jättemånga föräldrar till oss för att höra var det finns allergidagis. Trenden är att fler och fler kommuner stänger ner sina allergiförskolor, säger Johanna Löf, ombudsman på Astma- och allergiförbundet med ansvar för inomhusmiljö.

På Astma- och allergiförbundet håller man just nu på att utarbeta en allergicertifiering som ska ange en lägstanivå för de som vill kalla sig allergiskolor. Man hoppas på att få resurser till en certifiering även av förskolorna.

– Det är viktigt att allergiförskolor erbjuder hjälp till alla barn, oavsett vilken allergi de lider av, säger Johanna Löf.

Glad över sin plats

Lena Olsson tackar sin lyckliga stjärna för att hennes tvillingflickor fick gå på Pricken.

– Jag är väldigt glad att jag ringde några extra samtal så att jag fick plats här, säger Lena Olsson, som generellt tycker att informationen om allergiförskolor och var de finns är för dålig.

– Allergierna minskar ju inte precis, så behovet av allergiförskolor bör vara stort, tillägger Susanne Brolin.

Katarina Arnstad Elmblad

Följ ämnen i artikeln