Hudterapeuten som blev allergisk mot hudkrämer

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-14

Krista reagerade på ämnet kathon i hudkrämer som som gjorde att hon svullnade upp och fick blåsor i ansiktet. Nu har hon lärt sig att undvika ämnet.

Krista Wetterdahls dröm var att bli hudterapeut och när hon kom in på rätt utbildning var hon överlycklig. Men efter att ha fått en aggressiv allergisk reaktion av produkterna sa både lärarna och läkarna samma sak: du måste hoppa av.

– Aldrig i livet tänkte jag, säger Krista i dag och ler stort.

Det började som ett pirr i huden på halsen. Sedan började det klia och hetta i ansiktet och inom tjugofyra timmar hade Krista Wetterdahl, 41, vattenblåsor över hela ansiktet och var helt uppsvullen.

– Jag förstod ju att det var en allergisk reaktion, men jag visste inte vad det var jag var allergisk mot, berättar Krista.

Hon gick till läkaren i Finland, där hon gjorde sin utbildning, och han sa att det bara var att sluta skolan och söka annat jobb. Lärarna på skolan sa samma sak, trots att ingen visste vad det var Krista var allergisk emot.

Tillsagd att sluta

Krista åkte hem till Sverige och tog ett pricktest. Det visade att hon var allergisk mot kathon, ett konserveringsmedel som används i kosmetika och i träimpregnering och är starkt frätande. Dessutom är kathon bara ett namn på två näst intill outtalbara ämnen.

– Jag hade tur och träffade en kemist på en kurs jag gick som talade om för mig vad de två ämnena hette och hon räddade mig. Annars hade jag inte haft en aning om vad jag skulle leta efter, säger Krista.

Att sluta skolan var aldrig ett alternativ för Krista och i dag har hon varit hudterapeut i många år och driver sin egen salong, Jolis hudvård i Södertälje. Hon har vid ett fåtal tillfällen fått sin svåra allergiska reaktion igen och det är bara för att hon slarvat med att läsa på produkter hon använt.

Kortison hjälper

När allergin slår till är det bara kortison som hjälper och hon ligger svullen och sårig och trött i minst en vecka.

– Men nu läser jag på allt. Jag köper inte ens schampo eller vanlig handtvål utan att läsa på den först. Ibland är texten så liten så jag får använda förstoringsglas, men då gör jag det, säger hon.

Det finns vissa märken som helt och hållet uteslutit khaton i sina produkter och de märkena har Krista i sin salong och använder själv. Men ofta kommer det nya säljare som inte ens vet vad Krista pratar om.

– Ett vanligt svar jag får när jag frågar om det är kathon i produkterna är att "vi har i alla fall tagit bort parabenerna". Och det är ju bra för det är också allergiframkallande, men det hjälper ju inte mig, säger Krista.

Detektivarbete

I dag är det drygt fyra år sedan som Krista fick en reaktion och det beror enbart på hennes eget detektivarbete. Hon har märkt att kahton finns i alla möjliga sorters kosmetika, det spelar ingen roll om det är dyrt eller billigt eller var det säljs.

– Jag vet i dag vad jag tål och inte tål, men om jag åker på kurs i jobbet så avstår jag ifrån att få behandling. Jag tar det säkra före det osäkra eftersom jag inte riktigt vet vad som används, säger hon.

Andra vanliga yrkesallergier:

Astma och luftvägsbesvär: Svetsare, brandmän, målare, körsnärer, florister och bagare.

Eksembesvär: Metallarbetare, plastarbetare, gummiarbetare, kock, kallskänka, veterinär och laboratoriearbetare.

Källa: www.wikipedia.se

Jessika Devert

Följ ämnen i artikeln