Med gott samvete
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-07
5 nya söta och smala för helgen.
Viktklubbs matkreatör har tagit fram fem nya favoriter.
Februarimörkret kan kännas trist och övermäktigt. Pigga upp vinternt med att bjuda hem goda vänner på middag. Byt ut känslan av dysterhet med ljus och bjud på söta delikatesser. Viktklubbs matkreatör Kristina Eriksson ger dig recepten som får dig och gästerna på bättre humör – utan att sabba vikten.
Citronsherbet
Ingredienser
Antal portioner: 4
1.5 dl socker
1.5 dl vatten
0.75 dl citronjuice färskpressad
0.75 dl kaffegrädde 12 % fett
1 msk citronskal
2 st äggvita
att garnera med:
100 gram jordgubbar
1 st kiwi
Instruktioner
Blanda 1 dl av sockret + allt vatten i en kastrull. Låt det koka ihop till en simmig lag, det tar 5 minuter. Låt lagen kallna. Rör ner pressad citron, kaffegrädde och citronskal. Häll upp lagen i en form och frys in en timma. Kör äggvitorna till hårt skum. Tillsätt resten av sockret och kör någon minut extra. Kör med elvispen i den frysta citronmassan. Tillsätt äggvitan och vispa så att allt blir blandat. Frys i 2-3 timmar. Ät med lite färsk frukt.
Mannagrynspudding med smak av bittermandel
Ingredienser
Antal portioner: 10
1 l mellanmjölk
140 gram mannagryn 1 dl = 70 g
1 tsk salt
2 st ägg
2 msk socker
5 st fint rivna bittermandlar
2 dl jordgubbssylt
Instruktioner
Koka upp mjölken i en 2 -liters kastrull. Rör ner mannagrynen samtidigt som du rör. Låt gröten koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt. Låt gröten svalna något. Rör därefter ner ägg, socker och bittermandlar. Bred ut gröten i en smord ugnsfast form. Grädda puddingen i 225 grader i 25-30 minuter. Servera med sylt.
Kryddiga äpplen
Ingredienser
Antal portioner: 6
6 st äpplen tex Ingrid Marie
0.5 dl socker
0.5 dl ströbröd
1.5 krm kanel
1.5 krm kardemumma
1.5 krm ingefära
1.5 krm stött anis
6 tsk smör eller margarin, ev mjölkfritt
2 dl vaniljvisp, ev mjölkfri
Instruktioner
Ta bort kärnhuset på äpplena med en kärnhusurtagare. Blanda socker, ströbröd, kanel, kardemumma, ingefära och stött anis i en skål. Fördela blandningen ovanpå äpplena. Lägg en tsk margarin ovanpå. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Servera med vaniljvisp.
Blåbär och chokladpaj
Ingredienser
Antal portioner: 6
2 st ägg
1.5 dl socker
1.5 dl vetemjöl
3 dl blåbär frysta
topping:
0.75 dl havregryn
2 msk socker
25 gram grovt hackad mörk choklad
50 gram kylskåpskallt margarin
Instruktioner
Smörj en rund tårtform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner vetemjölet, rör så att det blir precis blandat. Bred ut smeten i sockerkaksformen. Lägg på blåbären (de behöver inte tina). Blanda havregryn och socker i en djup tallrik. Strö topping och choklad ovanpå på bären. Hyvla margarinet i tunna skivor. Lägg margarinskivorna ovanpå. Grädda pajen i närmare 40 minuter i 175 grader.
Pajen är godast rumstempererad eller kylskåpskall.
Fruktsallad med cashewnötsås
Ingredienser
Antal portioner: 6
2 st skivade kiwi
1 st skivad banan
1 st apelsin skuren i hinnfria klyftor
200 gram halverade vindruvor
200 gram halverade jordgubbar
cashewnötsås:
1 dl cashewnötter
2 dl apelsinjuice färskpressad
4 st färska dadlar i lösvikt
1 tsk vaniljsocker (Dan Sukker)
Instruktioner
Fördela frukten i 6 glas eller skålar. Kör cashewnötter, pressad apelsin och dadlar i en mixer. Smaka av med vaniljsocker. Servera såsen till fruktsalladen.