Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ny metod gör magen glad – på tre dagar

Uppdaterad 2013-05-23 | Publicerad 2013-04-15

Maria, 52, skapade en egen diet: ”Nu kan jag hantera min IBS”

BYTTE TILL SPÄDBARNSKOST Maria Jernsdotter Björklund upptäckte att spädbarnskost fick hennes mage att kännas bättre – på bara några dagar. 


Namn: Maria Jernsdotter Björklund. 
Ålder: 52. 
Bor: Warbro utanför Flen. 
Familj: Man och barnen Simon, 21, och Matilda, 17. 
Yrke: Utbildad sjuksköterska. Driver i dag egen verksamhet där hon föreläser om maghälsa och mat.

Sveda, uppblåsthet, diarréer.

Nära hälften av alla svenskar lider av någon form av magbesvär.

Med spädbarnskost och magsemester kan du återställa balansen i kroppen på bara några dagar.

Hon kallar den bomullskuren. Sjuksköterskan Maria Jernsdotter Björklund utvecklade metoden när hon själv fick mycket svåra magsbesvär efter ett återfall i leukemi för åtta år sedan.

– Jag har IBS i grunden och när jag fick cellgiftsbehandling tog tarmen skada, berättar hon.

Hade ont varje dag

Magknip, uppkördhet och sveda blev hennes vardag. Hon blev sängliggande, kunde ­ bara ta emot mat via dropp och kände sig uppgiven över den vändning som livet hade tagit. Fanns det någon chans att må bra igen?

– Jag hade tidigare jobbat med patienter som hade problem med magen. När jag nu själv stod där och var riktigt ­illa ute var jag tvungen att tänka efter: vad var det nu för råd jag gav till dem?

Maria började med att ta ”magsemester” och ge hela systemet en omstart.

– Jag åt ungefär samma kost som man normalt ger till spädbarn: ljummen, mosad mat, som är lätt för tarmen att hantera. Ingen komjölk, inget gluten och inga fibrer.

”Svamparna växer”

– Jag slutade också med socker och vitt mjöl – socker får nämligen svamparna, som vi normalt har i magen och tarmen, att jäsa och växa till.

En annan förändring var att från och med nu låta kroppen vila efter maten.

– Stress gör att matsmältningen försämras. Vi vet ju att spädbarn som precis har ammat ofta somnar. Att ta det lugnt en timme efter att man har ätit ger tarmarna arbetsro, säger Maria Jernsdotter Björklund.

Bara efter några dagar märkte hon att känslan i magen var annorlunda. Den var lugnare och stabilare. Försiktigt började hon att återintroducera fler livsmedel, ett i sänder, samtidigt som hon förde dagbok över hur hon mådde. Kunde hon äta grädde? Vad bra, då kunde hon också välja en gräddsås till fisken.

– Det gav en trygghet att veta vad jag kunde äta och inte äta, säger hon.

Börja om från början

Hon rekommenderar ­alla som dras med en krånglande ­mage att ge sig själv några dagars respit och helt börja om från början. Ta helst ledigt från jobbet och ägna dig bara åt kroppen.

– Om vi ger den en chans har den stor förmåga att självläka. Ofta räcker det med några dagar, säger Maria.

I dag är hon själv så bra att hon är fullt yrkesverksam igen. Vid den gamla K-märkta kvarnen i Södermanland driver hon numera en restaurang och håller kurser för andra som kämpar med magproblem.

– Jag kommer alltid att ha min IBS, men nu vet jag hur min kropp fungerar och kan hantera det, säger hon.

3 STEG – SÅ FÅR DU EN BÄTTRE MAGKÄNSLA

1. Ta magsemester!

Koka & mosa.

 Lägg bomullskuren över en helg och se till att du kan vara helledig under tiden, för att ge kroppen optimala förutsättningar att återställa balansen.

Uteslut: Socker, mjöl, mjölk och bröd.

Undvik: Alltför fiberrik kost.

Mixa maten och ät den ljummen. Vila ordentligt efter maten, helst i en timme. Lyssna på musik eller läs en bok.

■ Exempel på magvänlig meny:

Morgonstartare: Ett glas varmt vatten direkt efter uppstigning.

Frukost: Gröt eller annat varmt alternativ.

Mellanmål: Linfröavkok eller kosttillskottet kiselgel.

Lunch: Mos av potatis, avokado, kokt broccoli, kokt morot och kokt fisk.

Mellanmål: Linfröavkok eller kiselgel.

Kvällsmål: Soppa och/eller gröt (gärna med nakenhavre) eller havrevälling.

2. För dagbok!

 När du efter några dagar känner att magen är lugnare kan du återintroducera en ny råvara i taget. För dagbok över hur kroppen reagerar. På det sättet bygger du upp en egen, individuell basmeny som du vet att din mage tål.

Var beredd på att dina behov kan förändras över tid. Vissa livsmedel tål vi bättre i perioder när vi inte stressar, till exempel.

3. Gå tillbaka!

 Återgå till att leva normalt, men använd basmenyn som verktyg om besvären kommer tillbaka.

Kontakta vården om du…

…går ner i vikt utan anledning.

…tappar aptiten under en tid.

…har blod eller slem i avföringen.

…har långvarig diarré.

…misstänker matallergier och överkänslighet.
 

Fler tips och recept hittar du i Maria Jernsdotter Björklunds bok ”Hej mage!”.