3 000 barn akutvårdas efter pulkaolyckor – varje år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-20

En farlig lek.

Stjärtlappar, pulkor, tefat och snowracer är alla förknippade med roliga lekar i snön.

Men om man inte ser upp kan det gå illa.

Varje år skadar sig nästan 3 000 barn så allvarligt i pulkabacken att de behöver uppsöka ett akutsjukhus.

Pojkar som är mellan 8 och 12 år gamla är de som oftast drabbas av olyckor när de är ute och åker i pulkabackar, de är inblandade i nästan var tredje olycka. Och nära 1 000 av alla olyckor inträffar på lekplatser i bostadsområden, medan var femte sker inom skola och omsorg.

Siffrorna kommer från statistik som Barnolycksfallsfonden tagit fram tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Pulkan farligast

Det finns en mängd sätt att ta sig ner för backen på, men pulkan är det åkredskap som orsakar flest olyckor. Hela 1 400 pulkaolyckor sker varje år.

Samtidigt inträffar nästan 1 000 olyckor med tefat, stjärtlappar eller madrasser och åkredskap som kälke, bob eller snowracer orsakar ungefär 600 olyckor om året enligt rapporten.

Ofta har barnen som skadat sig trillat av, vält eller kört på någon eller något. Som till exempel ett träd, buskar eller en stubbe som gömt sig i snön. Många klarar sig med bara blåmärken men om man har otur kan fallen eller krockarna ge hjärnskakning och frakturer. Nästan 11 procent av de omkring 3 000 barn som varje år kommer in till akutsjukhus efter en sådan olycka måste stanna kvar på sjukhuset.

Ha alltid hjälm

Björn Sporrong, styrelseledamot i Barnolyckfallsfonden, delar i ett pressmeddelande med sig av flera råd inför barnens pulkaåkning.

– Undersök backen så att det inte finns träd, buskar eller stubbar i vägen, och se till att barnen alltid har hjälm på sig när de ska leka i backen. Vi rekommenderar också att man som förälder talar med skolans personal för att säkerställa att barnen använder hjälm även när de åker pulka på skoltid, säger han i pressmeddelandet.